2022-02-02
難得同朋友入嚟元朗,就查下元朗有咩好野食。見呢間台灣菜就排喺第一位,所以我地就特登避開繁忙時間過嚟呢邊食。嚟到見到呢間舖頭有兩個舖位,座位都尚算鬆動,今次就試咗最多人推薦嘅肉鬆芋泥吐司,再加紅燒牛肉麵同魯肉飯。食完呢幾款野食之後都有同一感覺,就係名過其實,可能係好評太多令我地期待過高,不過整體上都叫做可以滿足一吓掛住台灣食物嘅欲望。不過如果下次嚟排隊遇正人多嘅時候我諗我地都未必會排了。肉鬆芋泥吐司:店舖內嘅招牌菜,一個人食會有啲飽,建議同朋友兩個人分一份。味道幾好味,肉鬆同芋泥都有味,但有啲啲乾,需要配飲品。魯肉飯配台灣香腸:就係一道好普通嘅台式魯肉飯,唔算話特別好食,勝在夠飽肚,同台灣嘅都係有一點點距離。紅燒牛肉麵:就係一碗賣相同味道都非常普通嘅牛肉麵,牛肉有少少鞋口,不過湯底都同台灣嘅有啲似,所以都尚算不錯。
不過如果下次嚟排隊遇正人多嘅時候我諗我地都未必會排了。
味道幾好味,肉鬆同芋泥都有味,但有啲啲乾,需要配飲品。