2014-09-21
20.Sep.2014 (SAT)年年大閘蟹都唔係由我負責買, 今年係我一次自己出去街外買的.由於我唔識揀, 所以都周圍問下朋友.從朋友口中打聽到哩間, 加上我依稀記得每年佢都係同一個鋪位, 所以要決定一試.一入到去, 問職員無人理我. . . . 第一下無奈. 之後有個中年姐姐見我企左係度, 所以走左o黎幫我.我問姐姐點買好, 我話想食好少少, 姐姐介紹我買六両個隻. 由於我唁識”公”定”婆”好食d, 所以我都係跟隨屋企人意思買8”公”,一”婆”.最後我買左4隻六両半(3公, 1婆), 之後買3隻五両半公, 2隻三両半公.姐姐知我唔識, 仲用心幫我每隻都揀下, 又教我點揀先好. 感覺良好.好喇, 好喇, 急不及待一返去就即刻蒸.以上係六両半 - 公.以上係五両半- 公.以上係五両半 - 公.結論:- 個人認為係覺得”公”係好食過”婆”.- 六両半不及五両半香.- 六両半同五両半d 膏差唔多.- 三両半, 不是我試, 所以唔知.- 六両半 – HKD150一隻.- 五両半 – 好似HKD90一隻. (唔記得左)- 三両半 – 唔記得左. 哈~~~* 下次會買五両半/六両. *
由於我唔識揀, 所以都周圍問下朋友.
一入到去, 問職員無人理我. . . . 第一下無奈.
之後有個中年姐姐見我企左係度, 所以走左o黎幫我.
好喇, 好喇, 急不及待一返去就即刻蒸. 以上係六両半 - 公. 以上係五両半- 公. 以上係五両半 - 公.
結論:
- 個人認為係覺得”公”係好食過”婆”.
- 六両半不及五両半香.
- 六両半同五両半d 膏差唔多.
- 三両半, 不是我試, 所以唔知.
- 六両半 – HKD150一隻.
- 五両半 – 好似HKD90一隻. (唔記得左)
- 三両半 – 唔記得左. 哈~~~
* 下次會買五両半/六両. *