2021-05-02
這次見銅鑼灣開咗間新嘅川婆婆,就入去試下先,我叫咗酸菜魚、香辣台灣腸、香辣魚皮餃,仲有炸大腸,全部都係辣點可能唔飲嘢,叫咗荔枝伯爵紅茶。係食物個方面,在我來講,我覺得香辣台灣腸及香辣魚皮餃都係一般,因為佢既湯底係用麻辣燙,將台灣腸再加魚皮餃煮熟後,再落辣椒粉,冇乜特別。跟住我要講既係炸大腸,話明炸大腸係炸,咁啫係炸到脆卜卜聲,但,相反我食唔出卜卜聲,反而有點韌。不過,我要讚賞下,佢嘅酸菜魚,酸菜魚真心係唔錯。佢既酸菜魚係魚塊,但我都食到有少許魚骨,所以我建議要小心慢慢食。酸度適中,辣度有得揀大中小辣,我就叫咗小辣,對我嚟講小辣係我接受到既辣度。酸辣魚嘅配菜方面有海帶、芽菜、酸菜、大白菜等等,海帶、芽菜爽口,酸菜我平時唔係好食,我都食到,咁大白菜入到味,整體而言酸菜魚,值得推介👍🏾係飲品方面,荔枝伯爵紅茶,荔枝味比較淡,基本上伯爵紅茶搶奪咗荔枝味,但都好飲嘅,又或者係伯爵紅茶味本身帶有少少似荔枝味,所以先叫荔枝伯爵紅茶。