2015-04-18 2426 瀏覽
今天約好同舊同學們短聚,因為有位同學生日,唸緊食咩好呢?突然唸起好耐之前食過荃灣一間日本料理放題,即刻上黎睇食評邊間好,見浦和哩間好評多過劣評就去左!來到哩間浦和放題,我地冇訂枱walkin去,門口帶位同事同我地講要等15分鐘但等左6-7分鐘就入左,發現格局全部裝修左,感覺同以前完全唔同,舒服左好多,坐底見到落單同以前唔同唔再要睇餐牌,抄數字,轉左一本薄仔,比之前方便好多,發現有一頁叫做升級放題,不過要加六十蚊先可以叫,我地考慮左一陣最後都冇加!一坐底待應就過來,好親切咁問我地可以先落飲品,再慢慢等食物!和其他外題不同,就係哩一句,其實唔算太特別,但感覺好親切,好體貼,我們一交出飲品紙,過了不到兩分鐘全部飲品都到了,效率好快!落單第一round就刺身,熟食串燒都黎左一半個刺身都未到,就叫侍應幫我跟單,之後過一兩分鐘就到左!一見到,成個森林喺盤刺身上面,賣相好吸引,等左咁耐都值得!刺身非常新鮮,各類熟食不太特別但上菜效率真係好快,係值得一讚!之後我地打算比位同學一個驚喜,於是就同其中一個侍應幫幫手,個位侍應一口立即答應為我地那位同學自制生日甜品,我地本來都有自備蛋糕,不過佢地話送比我地當
一坐底待應就過來,
,就叫侍應幫我跟單,之後過一兩分鐘就到左
刺身非常新鮮,各類熟食不太特別但上菜效率真係好快,係值得一讚!之後我地打算比位同學一個驚喜,於是就同其中一個侍應幫幫手,個位侍應一口立即答應為我地那位同學自制生日甜品,我地本來都有自備蛋糕,不過佢地話送比我地當然食左佢地個個先啦

侍應甜品時,都非常醒目喺我同學背後上,眼前一亮,真的非常驚喜,一睇就知係自制,因為雖然唔可以稱得上大師級,但感覺到一定放上心思,令我地感覺十分窩心!之後仲同侍應拍照留念!
第二次黎哩間放題,感覺非常好,最主要其實都係三文魚,真係好新鮮,根據侍應口中得知原來佢地係即日叫原條即(湯),所以一定新鮮!
第二樣就係芝士焗蠔,第二間的放題會加很多配料,淨係食倒配料,而食唔倒蠔味,哩間不會,加入芝士同沙律醬,兩樣配料相信多半數食客也不會抗拒,蠔粒大大隻,非常正!
第三樣就是新加嘅沙嗲豬肉串,沙嗲味道非常濃郁,又唔算太辣,味道適中,我地都點完又再點幾次!

最後推介比鐘意食放題嘅你地一定要試下,我地一定再黎,亦都非常感謝個位咁有心思嘅侍應