2009-08-29
跟姐姐到了石硤尾的萬發海鮮菜館食晚飯, 這一間萬發, 比起在深水埗的一間, 坐得舒服, 地方乾淨, 仲有now 電視睇是夜的主角係椒鹽瀨尿蝦皇, 以size計, 這瀨尿蝦係無得彈了, 肉也很鮮甜, 不過我覺得椒鹽像不夠味道咁, 價錢二百八, 都算合理, 因為隻蝦大隻得嚟仲好多肉, 都食得幾過癮!再來係豆腐鯪魚球煲, 這個湯煲味道反而就咸了一點, 鯪魚球做得比較細粒, 仲有點彈性, 味道其實唔錯, 不過如果唔係咁咸就更好另外係三鮮骨髓, 這道菜做得幾惹味, 蠔油做的醬汁, 送飯不錯, 骨髓沒有異味, 墨魚新鮮爽口, 加入草菇一起炒, 好味!這間萬發, 越夜越多人, 氣氛熱鬧, 不時見大班朋友一邊食一邊啤, 食得好開心, 這兒都成為我同姐姐食飯常去的餐館!