2018-03-21 145 瀏覽
自從農歷新年後天氣一直又熱又涼,好像春天的感覺仍未真正到來,令人心情總是「唔知點」咁。剛過去的這個晚上的天氣剛剛又再轉涼,但卻因此與這間以凡高名作Starry Night「星夜」為主題的餐廳顯得格外貼切。餐廳位於大角咀博文街,從奧運站附近的匯豐中心行過去只需3分鐘左右,所以每日放工時都會有唔少「匯豐人」喺附近酒吧happy hour,然後再留低食晚飯。由於懶得細閱menu,所以決定點呢個二人套餐。$400唔駛就有齊餐湯、小食、沙律,以及Pasta/Risotto同埋Grilled為主的主菜,價錢喺大角咀區黎講非常合理。檸檬青檸梳打及波蘿梳打︰開餐前先叫左呢兩杯飲品。整體黎講感覺唔錯,只係「檸檬青檸梳打」感覺略酸,而「波蘿梳打」感覺卻有點過甜,如果兩杯飲品可以中和一下會更好!意大利菜湯︰是日餐湯是我最喜愛的雜菜湯。甜甜地卻帶少少酸味的這個感覺不錯,再加埋煲到淋晒既雜菜,作為餐前的點綴最為適合不過!帕爾馬火腿配哈蜜瓜︰雖然Parma Ham入口時好似油左少少,但當放埋哈蜜瓜一大啖一齊食時卻可與水果的清甜感覺中和一下,感覺特別。脆脆雞翼︰邪惡感十足卻非常惹味的炸雞翼,在配上特製的蜜糖及香辣黑

檸檬青檸梳打

意大利菜湯

帕爾馬火腿配哈蜜瓜

脆脆雞翼︰邪惡感十足卻非常惹味的炸雞翼,在配上特製的蜜糖及香辣黑醋醬後感覺更加特別。另外要讚的是伴碟的田園沙律,最適合又想食炸雞翼但又怕熱氣的朋友!
脆脆雞翼

蒜香蜆肉白酒扁意粉︰意粉的Al Dante 煙韌口感處理得非常之好,可以說是近期吃過的最佳之作。新鮮的蜆配上洋葱、蒜、泰國辣椒等配菜再加埋白酒一起處理後感覺非常清新。
蒜香蜆肉白酒扁意粉

慢煮美國豬仔骨配自製燒烤醬︰這道菜可以說是整晚的highlight。豬仔骨除了非常之腍、非常易入口之外,亦能做到「骨肉分離」、一切即開這個必備條件,抵讚!另外,自家製燒烤醬方面雖然感覺非常惹味,但絕不會有一種過份濃烈的感覺,是一道必點的主菜之一!
慢煮美國豬仔骨配自製燒烤醬

朱古力心太軟 ($58)︰心太軟做到流心得黎卻不會太硬,烘焗的程度剛剛好,配上雲呢拿雪糕及雜莓剛好為這個滿足的晚上劃上一個完美的句號!

朱古力心太軟

總括黎講,這間餐廳的食物水平絕對在中上之流,而且服務親切友善。不過,由於店內面積唔算太大,如果一心專程黎幫襯的朋友記住預先book枱,否則黎到先發現要等位就唔好啦!
2018-03-20
檸檬青檸梳打