2014-08-27 8250 瀏覽
時間過得真係快,轉眼原來已經兩年無黎幫襯 ﹗朋友仔好喜歡食芝士火鍋,所以特意帶佢黎試試瑞士傳統芝士火鍋到底係點樣架呢 ﹗如果無記錯,今晚係我人生第一次食芝士火鍋。進入半島酒店,經過華麗既大堂到達樓梯,係美秒既音樂旋律下慢慢走上 1 樓,環境非常寧靜舒服 ﹗雖然朋友仔遲左少少,不過都無影響到我既雅興。聽住大堂柔揚既 live 鋼琴節奏,慢慢向 Chesa 邁進,感覺非常舒暢。上到 1 樓,左邊就係 Chesa 既瑞士小木屋喇,其實比起其他同層既餐廳都幾唔顯眼。舊地重遊,柔和溫暖既氣氛並無改變,candle dinner 依舊浪漫舒服。坐低先 order 支有氣礦泉水,傾陣計、睇一睇 menu,之後先再慢慢考慮今晚食咩。因為下個月就復活節喇,所以有少少應節擺設啦。會令人沉醉於浪漫溫暖既 candle dinner,不過同朋友仔完全唔過電呢,哈哈 ﹗幸好今晚食客不太多,環境還不錯,唔會話太嘈。上次黎幫襯時,唔好采 full house 囉 ﹗嘈得好緊要,仲有幾圍阿太大聲高談寬論,諗起都滴汗 ﹗可否尊重吓依個場合同其他食客呢?負責既侍應弟弟以 casual 及 friendly 既演譯方法招待我地,雖然可能可以跟食客拉近點距離,但初次見面難免有點軀謹,真係有點唔多習慣。係咁高級既酒店裡面,我為人保守,都係喜歡 grand、formal 既服務,見其他既侍應同經理就比較正常。三款餐前包,款款都好好味,高級酒店就算係餐包都一絲不訽 ﹗特別係方形麵包,麥味非常香濃,成個麵包籃一件不漏全部 knock out ﹗我地真係好有衝動想 re-fill 架 ﹗但又怕食麵包食飽左,之後啲好野唔落咪好慘 ﹗忍忍忍 ﹗蟹肉班戟配龍蝦汁 Crêpe au crabe, cappuccino à l’homardine et Armagnac,大熱人氣招牌菜 ﹗鮮甜蟹肉滿滿的塞入滑滑班戟內,班戟皮既薄又幼滑,帶淡淡蛋香味道,配上濃郁既龍蝦汁,邊有得輸,好正 ﹗必食推介 5 星級美味 ﹗今次龍蝦汁太少喇喎,有點孤寒 ﹗係咪因為幾個 order 一齊做,所以份量預得唔夠呢?煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果,鵝肝非常肥美,油脂香濃,外脆內嫩,入面 cramy 外面香口,好好味呀 ﹗跟無花果同吃更可減去油膩感覺,而有點點芳花味道,而且鵝肝既餘香居然可以留係口腔內久久不散,都係第一次有依種感覺。都係第一次食完鵝肝會有 after taste 架乍 ﹗鵝肝既香味一直係牙縫間打滾,好感動啊 ﹗龍蝦仔帶子意大利火腿卷,又特別又有趣,依個配搭真係出神入化 ﹗龍蝦仔、帶子既鮮甜加上意大利火腿既咸香真係襯到絕呀 ﹗龍蝦仔肉質爽彈,而帶子軟棉有趙口,再用薄薄嚥嚥韌韌既火腿包住,味道非常豐富 ﹗層次亦十分突出 ﹗就算連伴碟既配菜都美味無窮 ﹗好想再添食呢 ﹗配菜亦半點不馬虎,去皮蘆筍、生薯、甘筍均炒得鮮甜多汁,好好味 ﹗煙肉芝士火鍋 Fondue Montagnarde,係我人生第一次既芝士火鍋,又驚又喜 ﹗以為食落會好滯好膩,點知完全無依種感覺喎 ﹗仲越食越勇添呀 ﹗原本傳統芝士火鍋會落少少酒一齊煮,不過今次試左唔落酒先,下次再試有酒既。煙肉芝士火鍋,加入煙肉既芝士火鍋香到不得了 ﹗完來係咁好味架 ﹗對於係食肉獸既我,一直對芝士火鍋有保留,不過今次真係誠意推介,點都要試試。濃郁既芝士味加上淡淡煙肉咸香,越食越想食呀 ﹗芝士質感夠厚夠黏夠份量,完全可以掛係麵包上面,唔會水汪汪。叉舊手撕麵包,完全淹沒係芝士海洋裡面,搞呀搞、搞呀搞 ﹗透徹地索盡芝士,就要即時成粒啪入口喇 ﹗夠熱又不燙咀,溫度剛好 ﹗連我依個平時唔多食芝士既人都覺得唔食唔得,唔停得口呢 ﹗煙肉芝士火鍋,套餐包左手撕麵包外,仲有長通粉及生薯,各有特式。不過最好食都係配麵包喎,因為掛汁力同索汁力都最強 ﹗生薯搭上芝士都十分香口惹味,依個都好好味。依個火鍋真係無得頂呀 ﹗香濃、濃稠到不得了 ﹗芝士真係可以完完全全綁實件麵包,掛得穩穩的 ﹗最後我地將成煲芝士食晒,朋友仔仲話如果唔係餐前包食得太多,真係想執多劑芝士火鍋呀 ﹗食多一鍋都仲得 ﹗香濃無比既軟滑芝士,質感夠晒厚又黏黏的,足料無欺場 ﹗我地無去錯地方。柚橙肉配啡啡雪糕,雖然我唔食糖又唔食甜,但依個甜品味道清爽帶點點酸味,唔太甜,而且仲有咖啡香,食落唔會有厭惡感覺,我覺得滿意既,幾好幾好。賣相出眾,就算對甜品不大興趣,見到個精美藝術品都會好開心 ﹗我大部份時間都唔會食甜品,除左餐飯另到我好滿意,我想更完美既時候就會 order 甜品點綴一吓喇 ﹗橙味千層、玉桂朱古力,今晚只得兩款半島名物既?我食開有三款架喎。半島自家免費甜品,各有特色,但我真係對甜品麻麻地架 ﹗好唔好食就見人見志啦,我都有每款咬少少品嚐,還可以啦,幾得意。麵包籃、蟹肉班戟配龍蝦汁、龍蝦仔帶子意大利火腿卷,正正正 ﹗無得彈 ﹗煙肉芝士火鍋 Fondue Montagnarde、手撕麵包、長通粉、生薯 ﹗令人一再回味 ﹗讚 ﹗麵包籃、蟹肉班戟配龍蝦汁、煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果、龍蝦仔帶子意大利火腿卷、煙肉芝士火鍋、柚橙肉配啡啡雪糕 ﹗全部滿分,講多無謂 ﹗好味道 ﹗開心既時間過得特別快,再見喇 ﹗

麵包藍
煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果
龍蝦仔帶子意大利火腿卷
柚橙肉配啡啡雪糕
橙味千層、玉桂朱古力
麵包籃、蟹肉班戟配龍蝦汁、煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果
2014-03-20
麵包藍
煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果
龍蝦仔帶子意大利火腿卷
柚橙肉配啡啡雪糕
麵包籃、蟹肉班戟配龍蝦汁、煎鵝肝跟欖油黑醋配無花果
  • 蟹肉班戟配龍蝦汁 Crêpe au crabe cappuccino à l’homardine et Armagnac