2016-08-05
官塘西餐廳唔多而且未必間間都高質素, apm 既 Table__ 環境都幾好不過人流的多確實比較嘈,有時想搵個地方靜靜地食西餐好似都幾難。🤔每次行過亞太中心呢間格調都幾高檔,一直心思思想試下。估唔到男朋友知我心意😀, 一早已經book左枱,今日倆小口黎左呢度dating,佢話難得月頭應該食得好d等我開心下, 確實比左我好大既驚喜️!😆😆😆場內環境燈光唔係太光, 以藍藍紫紫既燈光做主調, 比人一種好舒服既感覺一入門口既右手邊有一個長長吧檯, 適合三五知己飲下酒食下小食。🍸環境唔光所以職員會為每枱客人燃點蠟燭,令到成個氣氛都好romantic,幾適合情侶黎呢度共餐。❤️❤️❤️平日大多數都唔會飲酒,所以order左2杯 Mocktail, Mocktail 🍸即係無酒精既雞尾酒, 多數以生果製成, 所以都幾受女仔歡迎既飲品之一。Strawberry Kiss 🍹 $48我自己叫左呢杯, 一聽到個名已經覺得好甜美,粉紅色既strawberry kiss賣相的確會好得女仔歡心!味道甜美而且果味濃郁,飲落充滿住濃濃既士多啤梨🍓同波蘿味🍍,除此之外仲有lemon juice🍋係入面,中和返前者帶出既甜度,
每次行過亞太中心呢間格調都幾高檔,一直心思思想試下。
估唔到男朋友知我心意😀, 一早已經book左枱,
今日倆小口黎左呢度dating,佢話難得月頭應該食得好d等我開心下, 確實比左我好大既驚喜️!😆😆😆 場內環境燈光唔係太光, 以藍藍紫紫既燈光做主調, 比人一種好舒服既感覺 一入門口既右手邊有一個長長吧檯, 適合三五知己飲下酒食下小食。🍸
外形同cocktail 既 mojito有幾分相似, 但冇酒精既關係飲落冇左灼喉果種感覺
成杯雞尾酒以綠茶做主導, 綠茶味道適中, 唔會太過濃烈
而且飲落會有種薄荷既冰涼感覺, 味道好fresh, 唔錯!👍🏻 餐牌有2個,一個係主Menu, 包括Appetizer, Main 以及有Set Dinner供應,另一個係Oyster Menu。
見到呢度有十幾款生蠔款式,職員會簡單介紹今日有既生蠔款式同口感 最後叫左France Gillardeau, USA Taylor Pacific Rock & France O'strac 每款2隻 生蠔size 3款都差不多
其實對於我呢d冇咩點研究生蠔品種既人望落真係唔知邊款打邊款, hahahhaa 😂😂😂😂😂 不過生蠔的確幾厚肉!😳
肉質厚身肥美而且食落好鮮甜可口, 海水既咸香味道適中
而有一款生蠔食落就帶點爽脆, 品種同生長既水質環境問題, 海水味相對較前兩者淡身
3款蠔既鮮甜味道的確好優越, 好食~~~~😍😍😍👍🏻 餐包
餐包有2款
小麥包(左) - 搽左牛油多左份口感, 食落好香, 我幾中意食呢個! 呢款食落內裡仲有香蕉味同莓係入面, 口感比較林身同帶點水份,食落冇咁干, 甜甜地味道唔錯
藍青口食落質細嫩滑而且無渣, 蒜蓉唔會過重, 淡淡既奶油高湯唔會搶走原有既味道
雖然藍青口既品種肉身比較細小, 但唔似一般既青口咁污jo, 品質有保證!😋
水牛城雞翼外皮香脆可口, 肉質嫩身, 應該只有即叫即整先可以有呢個口感
原身沾上既醬汁食落其實唔辣, 但的確好野味, 幾有水準!😀👏🏻👏🏻👏🏻
另外伴碟有芹菜和酸奶醬汁, 酸奶醬汁味道適中唔會過份酸, 食完雞翼再食返黎幾條鮮芹菜中和返膩既味道!
主食我地只係叫左一個, 食左d appetizer其實已經有6, 7成飽肚感
12oz既肉眼扒份量都幾多
肉質食落好細嫩, 入口散發出濃郁既牛香味, 牛香味好重而且感覺比平時既牛味有d唔同😳
相信係不同既飼料餵飼而令肉質大有不同!
真係喔依西~~! ❤️❤️❤️👍🏻
安格斯牛種係外國高級既牛肉食材, 而且呢個係天然以穀飼飼料養既, 而且冇使用任何激素, 對於現代人食太多化學食材真係健康得多! 😊 進餐中期人流都幾多, 差不多全場滿座。
現場可見多數係情侶同一家人, 氣氛同食物水準都幾好, 算係同區高質素既西餐廳! 👍🏻