2020-10-09 1398 瀏覽
為咗食「冰磚明太子抹茶蕎麥麵套餐」,我兩次到訪餐廳,但都係緣慳一面🤦🏻‍♀️睇嚟我同佢真係無緣😓唯有食其他啦.....🥢冷抹茶蕎麥麵套餐($98)兩次都有點呢個套餐,驟眼睇只比較主食嘅話,兩個套餐嘅分別應該係缺少咗用冰整成嘅器皿及明太子,所以諗住食唔到冰磚套餐,都食到類同😆蕎麥麵有幾濃嘅抹茶味,抹茶愛好者應該會鍾意,但第二次食時,蕎麥麵汁相對之前比較鹹,豉油似乎重手咗,要一邊食一邊飲茶解鹹,與我過往食過嘅蕎麥麵汁有分別🤷🏻‍♀️🥢高菜白魚菜漬飯套餐($138)第一次點咗呢個套餐,茶底真係非常清淡,茶味唔算濃,雖然加咗白飯魚及醃芥菜,味道都唔見突出,比較一般🤷🏻‍♀️厚燒肉子熱辣辣即製,味道甜甜地又幾有蛋香;桂花茶凍混合咗粒粒桂花,清清地又幾Q彈,味道唔會好甜,推薦👍🏻🥢高菜櫻花蝦菜漬飯套餐($138)由於第二次到訪時跟第一次一樣,好多套餐都已售罄😅唯有再點茶漬飯套餐,但選擇咗另一款味🤷🏻‍♀️茶底仍然清淡,但櫻花蝦都終算有啲蝦味,而且幾有口感,味道比白魚好😆厚燒玉子及桂花茶凍與上一次一樣好食,仍能保持水準👍🏻🍵白牡丹(套餐是日手沖茶,凍飲+$4)我同朋友從未飲過白牡丹茶,所以第一次到訪就直接要

🥢冷抹茶蕎麥麵套餐($98)

🥢高菜白魚菜漬飯套餐($138)

🥢高菜櫻花蝦菜漬飯套餐($138)
厚燒玉子及桂花茶凍與上一次一樣好食,仍能保持水準👍🏻

🍵白牡丹(套餐是日手沖茶,凍飲+$4)
我同朋友從未飲過白牡丹茶,所以第一次到訪就直接要咗2杯是日手沖茶!呢款係白茶,茶味唔濃又清清地,口味都幾大眾化!

🍵鳳凰單欉(套餐轉其他手沖茶+$20)
朋友要了呢款烏龍茶,茶味相對較濃,又有茶香味,都幾好飲!

🍵玫瑰果蜜樹茶(套餐轉其他手沖茶+$20)
我要咗呢款係花草茶,一入口已覺得古怪🙈味道似唔苦嘅中藥crossover綠箭香口膠味😂朋友對我杯茶嘅味道好疑惑,佢試飲後完全感受到我對呢杯茶嘅形容😂最後我為免浪費,朋友形容我以灌茶方式飲哂杯茶😅
下午茶