2022-10-17 1100 瀏覽
星期六中午去到就有一條人龍排隊等開門,可見餃子冰室人氣高企🙈想堂食嘅可能要等下位▫️平日休息日不定期,建議check官方ig先▫️超多特色餃子,蒸餃、煎炸餃同樣出色▫️多款份量選擇:4隻、6隻、8隻,10隻都得☑️鹹蛋黃黃金餃 (4隻)- $33呢個只限半煎炸,亦係餃子冰室出產眾多餃子裏面我最愛嘅餃子。半煎炸餃子嘅外皮非常之脆,好似炸雲吞咁,面頭有流沙鹹蛋溶,十分邪惡,但卻惹味好食,一咬落去餃子嘅肉汁就爆曬出嚟,好juicy,吾明點樣可以keep到皮脆而入面爆汁🤤☑️蜆肉芫荽餃(6隻)- $47呢款只限蒸,叫左套餐有6隻所以分左2籠上。餃皮呈綠色,飄出淡淡的芫荽香味,餃子大隻,餃皮好薄,一咬落去,同樣爆汁,蜆肉同芫荽都唔少,蜆肉彈牙,配搭芫荽特別嘅味道,係好新鮮嘅配搭,所以芫荽控叫左多d呢款餃😆☑️荷葉津白餃 (4隻)- $34呢款只限蒸。下面放左塊荷葉一齊蒸,所以一嚟到聞到荷葉嘅香味。同樣餃皮薄身,咬落爆汁,但呢款餃子相對清新,仲食到津白本身嘅味道,而且津白仲翠綠爽口,同豬肉都好夾,好食到最後encore多4隻☑️蔥爆牛肉餃 (4隻)- $29呢款蒸同煎都可以,我地叫左煎嘅。煎嘅主要係個底煎香少少

▫️平日休息日不定期,建議check官方ig先
▫️超多特色餃子,蒸餃、煎炸餃同樣出色
▫️多款份量選擇:4隻、6隻、8隻,10隻都得

☑️鹹蛋黃黃金餃 (4隻)- $33
鹹蛋黃黃金餃
☑️蜆肉芫荽餃(6隻)- $47
芫荽蜆肉餃
☑️荷葉津白餃 (4隻)- $34
荷葉津白餃
☑️蔥爆牛肉餃 (4隻)- $29
呢款蒸同煎都可以,我地叫左煎嘅。煎嘅主要係個底煎香少少,冇半煎炸甘脆口,相對冇甘熱氣,但同樣鎖到肉汁係入面,食落蔥味十分強勁,同牛肉都好夾
蔥爆牛肉餃
🆗黑白土匪餃 (4隻)- $33
只限半煎炸。譚仔土匪雞翼咁好食,點可以唔試吓土匪餃,餃皮同樣炸得好脆,但呢款雞肉餃咬落冇爆汁,亦都冇土匪雞翼咁好食,相對失色,但都值得一試嘅。
黑白土匪餃
☑️腐竹蛋花洋薏米沙冰 - $33
除咗餃子,飲品都好有特色,首先個杯都已經好靚,有餃子logo, 呢款沙冰一飲落去就有腐竹糖水味,香甜解熱,配半煎炸餃子一流,等佢慢慢融可以飲,唔想等嘅直接食冰都好好味

☑️港式凍奶茶 - 套餐+$9
杯凍奶茶最優勝嘅地方係佢入面冇冰,無論擺幾耐都唔會變淡,奶味茶味道都香濃,有茶餐廳港式奶茶嘅風味
🔸餃子冰室🔸
地址:長洲大新海傍路86號地下