1K
2016-12-12 830 瀏覽
如果有負分,我想俾負分,暫時食過最難食嘅韓食由於上星期去完韓國旅行番黎,偶爾都仲會掛住韓食嘅味道,所以琴晚趁住要去尖沙咀就揀間韓國野食。呢條街隔住隔住有3間比較平價嘅韓國料理,因為去完韓國覺得韓食本來就係啲平價材料,大概呢幾間餐廳嘅價位先合理點。週日6點鐘左右,前面兩間基本上係滿座狀態,行到呢間,只有兩枱客食緊。個腦果個moment淨係諗:是但啦,呢間唔洗等位,反正想食嘅菜式都係基本野,應該唔會差得去邊。(結果當然係難食到痴左線)一坐低都例牌遞上幾碟小菜,我又諗:咦都大方喎,兩位都有5款小菜~第一樣當然係試下啲泡菜,一食完已經心知不奶妙,唔通要中伏了?泡菜得個酸字,好少好少辣,完全唔正宗。本來仲打算如果好食嘅話會點黎食,因為見餐牌中寫一份泡菜要$30,好在冇點!其餘幾碟唔難食。揭左一揭餐牌,基本上我已經諗好食乜,因為去韓國果幾日都食左幾次,所以好想再食。海鮮豆腐湯 $65一上枱,見到個顏色已經心諗,咦,淺色左少少喎,擔心緊會唔會唔夠辣。食落去,亦都證實左諗法是對的,唔單止唔夠辣,直頭完全唔係海鮮豆腐湯果回事!要問我咩味,我只可以話係怪,又唔夠辣,但又有啲鹹,不知所謂。如果真係韓國人開嘅
如果有負分,我想俾負分,暫時食過最難食嘅韓食

其餘幾碟唔難食。
小菜

海鮮豆腐湯 $65

要問我咩味,我只可以話係怪,又唔夠辣,但又有啲鹹,不知所謂。如果真係韓國人開嘅餐廳,我想問下老闆:你係咪太耐冇番韓國,忘記左海鮮豆腐湯係乜味?
如果有睇我之前【漢城美食】嘅食評,果間野已經算唔掂,但人地個豆腐湯起碼接近番韓國快餐嘅水平。

如果連咁基本嘅辣度都調較唔好,點期望你其他野好食
朗豪坊food court果間咁嘅韓國快餐嘅豆腐湯都好食過佢!

唯一可取:呢度嘅豆腐的確係幾滑,可惜個湯煮成咁,浪費!
海鮮豆腐湯
如果比較埋男朋友點嘅餐,我發現我嘅豆腐湯都低處未算低
先俾張餐牌圖片睇下:
辣牛肉湯 $72

本本男朋友都係想點個普通辣炒豬肉飯,後來見到幅圖,又諗起喺韓國都食過幾好食嘅辣牛肉湯,所以轉點呢款。出哂事
辣牛肉湯
首先,圖片嚴重只供參考,如果知道黎碗咁嘅野,賽一定唔會叫。
先唔好講,韓國嘅湯點解一般都用圖中嘅器皿,都係有原因,點解變左用個咁嘅碗裝?(我嘅豆腐湯又唔係轉呢種碗)

第一,呢碗野上枱只可以叫暖,完全唔係熱辣辣

第二,牛肉湯!你可以話我個海鮮湯冇寫住辣,唔應該話佢個湯唔夠辣;但呢個寫到明牛肉湯,點解都係完全唔辣呢?

第三,啲牛肉先攞命,我絕對係影左最靚果幾舊。基本上啲牛肉係煮到完全冇哂味,乾柴,鞋口,老過我媽媽!

吉野家邊爐啲紙皮牛肉都好食過佢!
辣牛肉湯
真係未試過食韓國野,可以一路食一路呻,一路後悔!

所以有句說話要講:

假期食飯時間,隔離幾間都要等位,就算人地唔係好好食,見到排唔隊都明白,都至少唔會難食到咁!

仲有,請問提供左啲服務俾我,大膽收人加一?仲要將加一四捨五入?$137+10% 變左$151?
臨尾收錢仲要粗聲粗氣問:「有冇1蚊」

大佬老奉架?

百五蚊我相信任何一間都好食過呢度!

以我平時性格,絕對唔係多事嘅類型,不過琴晚埋完單,去到門口,見到有對情侶,我真係諗到冇諗同佢地講:好難食架呢度
2016-12-11