2018-07-04 160 瀏覽
食日本海鮮,要食新鮮,又有特色, 一定諗起而家嘅黃埔, 佢嘅水產市場, 都真係幾多元化, 今次經朋友介紹, 冇諗過九龍東,原來都有類似嘅食店。食店位於地鐵站油塘附近, 由地鐵站步行過去, 大約需要十分鐘, 時間話長唔長話短唔短, 到達最後發現, 原來仲可以坐船過來, 就由鰂魚涌出發。晚餐點了店員強力推薦的,活魚一夜干, 好有香港特色, 但係又不失日本嘅食法, 其實就係乾馬友拎去燒黎食, 外表好脆,魚味十足,最重要經過烹調, 都仲充滿鮮味。蟹肉伴蟹子沙律, 蟹肉新鮮, 完全冇腥味, 配合埋蟹子,口感更加出色, 最後值得推薦嘅,係因為沙律菜洗得夠乾淨。燒生蠔, 原隻喺面前可以自己燒, 都已經夠曬驚喜, 之後開出來冇諗過蠔肉咁大隻。最後,三家村海鮮粥, 用料十足, 粥底鮮甜,最重要真材實料, 夠曬二個人或以上食。如果再要食新鮮日本嘢,我又多一個新選擇。

如果再要食新鮮日本嘢,我又多一個新選擇。