2021-10-18 794 瀏覽
對東涌既認知一直只係停留係東薈城一帶,今日如果唔係因為有地膽引路搵食,都唔知原來東涌臨海有一個甚悠閑既渡假區域。.由東涌地鐵站站出發,慢慢散步到灣景薈大約需要15分鐘,不過沿途都係樹蔭小徑,幾舒服。灣景薈其實係ꜱʜᴇʀᴀᴛᴏɴ 酒店下既一個小商場,場內全部都係各具特色嘅高級餐廳。可能因為係酒店區,所以眼見各餐廳食客同服務生都係以外藉人士為主,去到呢到感覺好似自己都去左渡假一樣。.ᴛʜᴇ ᴜᴘᴘᴇʀ ᴅᴇᴄᴋ 係商場頂層,一入去見到一排落地向海落地大玻璃,遠處仲可以欣賞飛機升降。餐廳裝修走高級路線,擺位闊落私隱度不錯。場內仲有美式桌球枱同埋ʟɪᴠᴇ ʙᴀɴᴅ 區域,希望帶到娛樂俾大家,唔會淨係希望食客食完就離開。.ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 有ʙʀᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ,以呢個格調嘅餐廳計取價幾公道,兩百零蚊就有齊前菜、主菜同甜品。.𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 💲228 .𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ *ᴛʜᴇ ᴅᴇᴄᴋ ꜱᴛʏʟᴇ*⭐️3.7/5同一般食到既版本有少少分別,ᴛʜᴇ ᴅᴇᴄᴋ ꜱᴛʏʟᴇ 用左煙肉墊底,配埋香滑既荷蘭牆食油脂感更重更香口。.ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ⭐️3.7/5
𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 💲228
𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿
⭐️3.7/5
⭐️3.7/5
牛肉他他拌生鵪鶉蛋、同埋幾款配料一齊食口感幾軟滑。我自己最喜歡配埋多士一齊食,呢個他他份量比平日食到既大好多,食哂已經半飽
𝗠𝗮𝗶𝗻
ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴀɴᴅ ᴇɢɢꜱ ᴡɪᴛʜ ꜰʀɪᴇꜱ +💲88
⭐️4/5
黎到扒房,無懸念地選左兩款同牛扒有關既主食。先試牛扒、蛋、薯條呢個簡單直接既經典配搭。唔係正式鋸扒,呢份牛扒唔算大係入門tasting 份量,生熟由廚師發辦大約7成熟。不過質素完全係喜出望外,炭焦香味重,牛扒非常嫩滑有豐富牛味,油脂度都幾高入口即化個種。而佢既粗薯條都係我喜愛既外脆內軟形😋😋
ꜱᴛᴇᴀᴋ ꜱᴀɴᴅᴏ ᴡɪᴛʜ ꜱᴀʟᴀᴅ ᴀɴᴅ ꜰʀɪᴇꜱ +💲68
⭐️4/5
牛扒三文治雖然同我想像中有少少出入唔係日式三文治做法而係用長包夾芝士同調好哂味既牛肉絲做餡料,但三文治烘得香脆。
,牛肉一樣有炭香味但調味傾向重口味。配沙律粗薯條一樣係好食正評。
𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
⭐️3.8/5
平日好少食朱古力因為覺得太膩,但呢份特濃既朱古力蛋糕估唔到都幾岩胃口,朱古力味好香濃好軟但唔甜。其實主食已經飽到食唔哂以為個甜品會浪費,結果又清一碟。
總結:望住大海景坐得舒舒服服慢慢食,好悠閑愉快咁渡過左一個下午。有機會可以再黎。
不專業食評 nei.foodie
ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴀɴᴅ ᴇɢɢꜱ ᴡɪᴛʜ ꜰʀɪᴇꜱ