2024-08-27
🍱餐廳:海街丼(東港城)🏫地址:將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖天氣咁熱,食魚生飯就最爽,上次喺海濱滙分店食過,相當唔錯,今晚同媽媽喺東港城行街,就試埋呢間分店,餐廳面積雖不大,但環境舒適,裝飾很有日本風味,用餐十分舒適👍今晚我倆都唔係好肚餓,所以就試了店長推介的「鮮吞拿魚海膽丼」,果然冇介紹錯,食得出吞拿魚刺身真的不經過冷藏,係直接由日本漁港空運到港的,所以魚的鮮味道特別濃郁😍店員細心講解食的步驟,其實我都知啦🤣先混合醬油和芥末食咗刺身先,再加入自己鍾意落幾多就落幾多嘅透明啫喱狀壽司醋入米飯,非常開胃;食淨三份一米飯之後加入用鮮魚秘製的高湯,加入紫菜、芝麻及脆米等一齊食👍熱辣辣的茶漬飯,香噴噴的,配上淡淡的茶香,又是另一種好味嘅食法,正❤️另外店長推介白板魚蛋,佢唔係圓軲轆嘅魚蛋,係十片魚片,食落去比普通魚旦魚味更濃,更煙靭彈牙,幾特別👍總括來講,呢度食材高質,員工服務殷勤友善,一於下次再黎試其他美食啦!
🏫地址:將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖