2007-08-25
經過兩星期的偽厭食症困擾,體力跌到新低點,壓力則快爆燈。胃卻突然發生訊息話想食甜酸食物,難得有肚餓反應,立刻捉男友一齊晚飯。三年前做暑假工時曾在此長龍大熱店食過午餐,原來三年後已經搬左去駱克道的另一端,鋪位亦大左兩倍有多。終於可以自己叫一個餐,揀左燴豬頸肉菠蘿汁天使麵($48),男友則揀黑椒牛扒配薯菜($56)。兩個羅宋湯極速出現,唔飲羅宋既我問阿姐,得知原來每日換湯,所以無得揀其他湯。男友唯有一人KO兩碗湯。多士--開頭以為會有一小片法包,點知有二整片三角型既牛油多,食完都飽左三成。燴豬頸肉菠蘿汁天使麵--甜甜酸酸,好開胃,好岩我食,天使麵口感唔錯,但如果有加橄欖油應該會更好。黑椒牛扒--好耐無食肉既我食左少少牛扒,唔un,好好味。薯菜有六七件,阿姐亦非常快手送上一大樽Heinz茄醬。甜品--記得三年前食過好好味既朱古力蛋糕,但今晚只有Cheesecake, Tiramisu同綠茶蛋糕。我揀左綠茶,男友則揀Cheesecake。綠茶moouse好清新,表面灑上餅脆增加口感。男友的cheesecake芝士味好淡,令人失望。食時發現阿姐們非常殷勤招待旁邊的一位中年先生,後來男友發現佢係餐
食時發現阿姐們非常殷勤招待旁邊的一位中年先生,後來男友發現佢係餐廳的shareholder!難怪唔使埋單就走。
希望胃症快d好,可以食多d美食。