2019-04-14
在大坑附近搵食好容易錯過這間「兩草」,我會發現它是因為友人將它稱之為飯堂,而且見到照片中嘅香煎脆邊蛋肉餅飯賣相太吸引,所以喺冇咩野做嘅聖誕就抱住好奇心態一試。喜歡舊鋪嘅裝潢, 牆上貼滿海報, 一下子彷彿回到80年代, 幾張檯, 最多同時容納十數人, 甚有風味! 點餐紙選擇不多, 但全部都好想試! 店名叫「兩草」, 果真有幾味菜20元就可有交易。香煎脆邊蛋肉餅飯($30) 材料全部都好簡單, 就只有蛋,肉,飯和蔥。如此簡單嘅配搭先最考功夫, 太陽蛋只有脆邊, 底不會過燶, 肉餅相信好難自己整到呢個味道, 煎過之後肉質口感分明, 送飯一流! 相較之下, 其他菜色就沒有那麼非試不可。蛋炒豬腸粉($20) 不算太油膩, 也可以一試。班蘭咖央多士 ($20) 有4件, 脆度十足, 都可以一試。以上食物太香口, 忍唔住追加油菜($15) 一碟, 清清地。最後是胡椒肉骨茶, 與我平日在其他餐廳食的不太一樣,偏甜味。第一次光顧後, 久不久都會想食香煎脆邊蛋肉餅飯,真的太出色,所以之後又再光顧多一次,已經搬咗大鋪,門口亦出現人龍,果然世界上已經冇人阻止到香港人嘅搵食基因!叫咗第一次冇試嘅滑蛋叉燒飯及香煎
第一次光顧後, 久不久都會想食香煎脆邊蛋肉餅飯,真的太出色,所以之後又再光顧多一次,已經搬咗大鋪,門口亦出現人龍,果然世界上已經冇人阻止到香港人嘅搵食基因!叫咗第一次冇試嘅滑蛋叉燒飯及香煎魚餅。
魚餅少少腥,不過如果係自家打嘅,都算係心機野吧。 下次再去,還是會叫香煎脆邊蛋肉餅飯,比滑蛋叉燒飯好味!!!!