2021-10-05 258 瀏覽
老公除咗鍾意食海鮮🦞亦都好鍾意食辣野,仲可以食🉐️好辣添😌今次我哋就去咗位於灣仔嘅紅花會食lunch🍽因為唔想諗食乜嘢,所以就決定叫個2⃣️人份商務套餐😆頭盤🈶️胡麻白肉茄子🍆係唔辣嘅,啱曬我~香油蓮藕片爽脆清甜,辣油好香又唔算辣~三香三椒蹄花肉夠入味,肉質鬆化。是日例湯係佛手瓜紅蘿蔔粟米豬骨湯,味道清甜又滋潤。黃菊酸菜桂花魚有淡淡菊花香同好足料。除咗魚之外仲有酸菜、寬粉、木耳同萵筍。而連皮帶骨嘅魚肉走過油,更香口。藤椒豬手煲唔會好肥而且炆🉐️好林,唔會感覺好油膩。乾煸雞軟骨四季豆係一個幾新鮮嘅配搭。雞軟骨粒粒都好爽脆,加埋乾煸嘅煮法,非常惹味。因為要比小朋友食,所以我哋將麻辣海鮮炒飯走辣,跟住盡量唔比汁佢。蛋炒飯底加埋🈶️少少麻味嘅汁一齊食,濕濕地較易入口。最後出場嘅甜品杞子桂花糕基本上係比仔仔食曬🤣🤣因為都真係幾清甜可口。值得一提嘅係餐廳非常細心,專登為揸車去嗰度食飯嘅客人整咗一個附近停車場🅿️地點同收費表作參考👍🏼

因為唔想諗食乜嘢,所以就決定叫個2⃣️人份商務套餐😆

頭盤

是日例湯係佛手瓜紅蘿蔔粟米豬骨湯,味道清甜又滋潤。
佛手瓜紅蘿蔔粟米豬骨湯

黃菊酸菜桂花魚

藤椒豬手煲唔會好肥而且炆🉐️好林,唔會感覺好油膩。
藤椒豬手煲

乾煸雞軟骨四季豆