Dio Store🧔🏻‍♂️@dio.cafebarSoHo區當然係happy hour啦🎊 呢區嘅餐廳bar一向給人一種外國風情滿滿嘅感覺,如果係廣東themed嘅cocktail bar會唔會予人中西合璧、與眾不同嘅感覺呢🏮「朝啡夕酒」嘅營業模式,細心到連門面嘅霓虹光管都會相應地adjust💡 網上見個winter menu幾吸引,點知餐廳勁花心思咁每兩三個月就轉menu💭 各款cocktail由上而下,酒精濃度越高📈 Bartender會問下你嘅個人preference,再推介唔同嘅cocktails🍹LEEKGRONILeek Infused Gin|Dry Vermouth|Bitter Bianco大蔥經過煮熟後,完全去除咗當中嘅辣味 🌶 garnish係片薄嘅大蔥🧅 平時飲嘅Negroni都係深橙/啡色,但呢杯竟然係透明嘅,好有驚喜🤩 加上大大粒嘅冰塊有舖頭嘅icon🧊 一個字 型呀!😎JASMINE DREAMJasmine Tea Pearl-Infused Vodka|Pu'er Tea-Infused Old Tom Gin|Rough Vermouth|Maras
Dio Store🧔🏻‍♂️
@dio.cafebar

JASMINE DREAM
Jasmine Tea Pearl-Infused Vodka|Pu'er Tea-Infused Old Tom Gin|Rough Vermouth|Maraschino Liqueur|Orange Bitter

JASMINE DREAM

杯邊夾左朵茉莉花🌺 賣相優雅,睇落好似無咩料,但原來酒精都幾重🥃

DRUNKEN CHICKEN
Roselle|Shaoxing wine|Zaolu Superior|Pickle Sauce|Chili Liqueur|Chicken Essen

DRUNKEN CHICKEN

飲落真係似食緊醉雞😂 最尾bartender會係面頭滴上幾滴雞精,仲隨杯附上幾片青瓜,風味十足🥒

CANTON-KNEES
N.1.P. Rare Dry Gin|Carbonated Winter Melon Juice|Hong Kong Eucalyptus Raw Honey

CANTON-KNEES

以Dry Gin 作基酒,加入自家製嘅冬瓜水同尤加利蜜糖作調味,甜甜地咁好易入口🍬

SALTED LIME HIGHBALL
Aged Mandarin Peel Infused Whisky|Demerara Cordial|Salted Lime Cordial|Kumquat Liqueur|Soda Water

SALTED LIME HIGHBALL

港式飲品代表又點少得咸檸七呢🍋 陳皮經過whisky嘅浸泡,令酒精帶點咸香味,梳打好夠氣🫧 少少分別就係上面粒咸檸主要係作裝飾用途,飲品原本已經有鹹味😆

COLD BREW YOUNG
London Dry Gin|Cold Brew Tea|Cold Brew Coffee|Soda Water

COLD BREW YOUNG

Cold brew茶混合cold brew 咖啡,味道偏苦,加上cinnamon嘅香味,同預期中會似鴛鴦咁幾大分別☕️

放滿一樽樽唔同材料infused 出嚟嘅自家製酒,whisky、rum同gin都有🫙 以咁有心思嘅Cocktail嚟,講價錢好合理💯 係舖頭可以買到世界各地搜羅嘅酒🌍 連本地香港品牌都有🍾

鍾意飲Cocktail嘅嚟品嚐特別調製嘅cocktails之餘,仲可以同bartender交流下心得添💬