2024-02-21
☕️中東輕奢華慢活咖啡店☕️-行過尖沙咀韓國美食區無意中發現到呢間黑金輕奢風裝修嘅咖啡店👨🏻🍳 原來係專攻中東地區風味嘅咖啡同特飲☕️ 由single origin到充滿spices嘅special drinks都有 所以就入去幫襯下😎 -當日barista見我地好猶豫不決 仲好好客咁請我地試咗佢地嘅特色阿拉伯咖啡😂 聞落有少少薑黃肉桂同豆蔻嘅味道 飲落仲有少少辣 好有特色🤪-☕️開心果咖啡中東地區都好鍾意用開心果入菜 而今次呢杯咖啡 就係開心果口味咖啡😋 飲落係latte嘅綿滑厚奶口感 加上都幾重手嘅開心果糖漿 所以開心果都幾出 當然相對上嚟講亦都會比較甜 下次應該唔會咁貪心 要返少甜🤣-🥤開心果寒天Frappe冰沙朋友話晏晝唔想飲咖啡 所以揀咗呢杯開心果同寒天打成嘅冰沙飲品 呢杯有啲似開心果奶昔 飲落開心果味更加突出🤩-🍰Lotus餅乾配開心果芝士蛋糕另外我哋見到甜品區有最後一件鋪滿咗開心果碎嘅cheese cake 我哋當然唔會錯過啦😎 佢嘅質感係綿滑路線 唔會太實淨太硬 而餅底用上咗Lotus餅乾 加上面頭嘅開心果碎 層次十足🥳-🥯罌粟子貝果包南瓜蓉椰菜花Bagel落咗好多poppy
☕️開心果咖啡
🥤開心果寒天Frappe冰沙
🍰Lotus餅乾配開心果芝士蛋糕
🥯罌粟子貝果包南瓜蓉椰菜花
Bagel落咗好多poppy seed 食立落都幾香口😛 而中間嘅夾住咗傳統中東以南瓜蓉同椰菜花整成類似薯餅嘅物體 食落脆脆地 香料味好突出😘 加上蕃茄 以咖啡店嘅light food嚟講 用料都好豐富 另外仲可以request店員用用熱壓機翻熱😎
📍Marouf Coffee (尖沙咀)
尖沙咀天文臺道8號地下3號舖