2019-01-25
今日夜晚喺尖沙咀附近行開突然之間有啲想食水煮魚同一時間又想食下 台灣鹽酥雞 朋友嗰頭話咁腌尖嗰頭就經過見到呢間鋪頭我哋亦都叫咗一啲台灣嘅小食包括小香腸鍋貼等等 整體質素都唔差為咗水煮魚同埋鹽酥雞黎冇理由唔叫㗎 一坐低就決定咗叫水煮魚$298 同鹽酥雞$98 水煮魚嘅呢個價錢有少少貴 但係呢間鋪頭嘅水煮魚比其他鋪頭嘅麻辣 辣椒同湯底都幾重手 同埋佢入邊有好多嘅豬紅同埋魚 仲有蒟蒻係底 鹽酥雞分量正正常常 食落炸粉同埋雞唔會分開 個人都幾滿意另外我哋見到餐牌有一個好得意嘅章油鴨 於是就叫左黎試吓啦 同我地食開嘅鴨唔同 佢嘅皮肉痴得好實 識落唔會好油膩同埋皮肉分離 側邊仲有幾舊饅頭仔俾我哋送黎食 都幾特別第一次食呢個味道嘅鴨不得不提嘅就係佢呢個炸豆腐 佢呢啲豆腐份量幾多同埋細細舊又唔會炸到好油 炸粉同埋豆腐亦都啱啱好痴住 所以覺得呢間鋪頭嘅炸物都幾好食話明有台灣野冇理由唔食下三杯雞 呢度嘅三杯雞份量幾多唯一不足可能係佢嘅雞比較多骨 但係都係大大嚿嘅 份量都算適中 總括嚟講 呢度又有台灣嘢又有一啲粵菜 啱哂係平時特別鍾意食台灣嗰啲小食但係又唔想全部都係台灣食物嘅朋友 所以依家都算係一間中粵台菜
水煮魚
鹽酥雞
章油鴨
總括嚟講 呢度又有台灣嘢又有一啲粵菜 啱哂係平時特別鍾意食台灣嗰啲小食但係又唔想全部都係台灣食物嘅朋友 所以依家都算係一間中粵台菜都有嘅特色餐廳 適合一家大細或者同朋友嚟呢度飲下茶食下晚飯