餐廳: 新同樂魚翅酒家
資訊:

1K
5天前 0 瀏覽
新年快到,  依傳統習俗,  總會執屋打点,  買新衫新鞋過新年.  今晚又準備了行花市,  中午時段要休息一下,  嘆個中式午餐,  選擇了新同樂魚翅酒家.這酒家馳名中外, 在香港已有多年歷史.厨藝非常好,  穫得了多年米之蓮奨項.酒家裝修好優雅, 座位闊落.   我們訂了位,  服務員迅速安排座位, 送上熱茶及小食, 水滾茶靚, 招呼周到.酒家部長替我們寫了幾款點心, 燒味, 水餃麪, 及甜品.   看來不錯.百花脆皮乳豬件:   每人兩件, 上枱熱辣辣, 賣相吸引.乳豬皮香脆可口, 非常薄, 醸了滿滿蝦膠, 鮮味又彈牙.  脆口加彈牙,  吃起來好有層次感.  紅菜頭鮮露筍蟹肉餃:皮薄饀料正,   蟹肉好鮮甜, 紅菜頭及鮮露筍, 細嫩, 健康可口.鹿兒島A4和牛咸水角,  造型得意, 外型像啤梨. 內餡系和牛, 牛味濃, 調味正.  咸水角炸得香脆不油膩, 真好食.金包銀絲腸粉, 配上熱醬油. 腸粉蒸得好滑,  內餡比坊間的春風得意腸更好食.蝦湯鮮蝦水餃稻庭麵鮮蝦水餃好巨型, 每碗三隻,  內有多隻新鮮大蝦, 蝦肉質爽彈, 味鮮美, 稻庭麵好綿滑.  蝦湯湯頭好甜.餐後甜品:龍鬚
新同樂魚翅酒家.
這酒家馳名中外, 在香港已有多年歷史.
厨藝非常好,  穫得了多年米之蓮奨項.
酒家裝修好優雅, 座位闊落.
百花脆皮乳豬件:   每人兩件, 上枱熱辣辣, 賣相吸引.
百花脆皮乳豬件
乳豬皮香脆可口, 非常薄, 醸了滿滿蝦膠, 鮮味又彈牙.
脆口加彈牙,  吃起來好有層次感.
紅菜頭鮮露筍蟹肉餃:皮薄饀料正,
紅菜頭鮮露筍蟹肉餃
蟹肉好鮮甜, 紅菜頭及鮮露筍, 細嫩, 健康可口.
鹿兒島A4和牛咸水角,  造型得意, 外型像啤梨.
鹿兒島A4和牛咸水角
金包銀絲腸粉, 配上熱醬油.
金包銀絲腸粉
腸粉蒸得好滑,  內餡比坊間的春風得意腸更好食.
蝦湯鮮蝦水餃稻庭麵
鮮蝦水餃好巨型, 每碗三隻,
蝦湯鮮蝦水餃稻庭麵
餐後甜品龍鬚糖 法式焦糖燉蛋,   包含中法式元素.
龍鬚糖 法式焦糖燉蛋
燉蛋好滑溜, 龍鬚糖幼如絲,  這個手作甜品, 吃得好回味.
食物有質素, 手工廚藝出眾, 值得再來.
百花脆皮乳豬件
紅菜頭鮮露筍蟹肉餃