5天前
新年快到, 依傳統習俗, 總會執屋打点, 買新衫新鞋過新年. 今晚又準備了行花市, 中午時段要休息一下, 嘆個中式午餐, 選擇了新同樂魚翅酒家.這酒家馳名中外, 在香港已有多年歷史.厨藝非常好, 穫得了多年米之蓮奨項.酒家裝修好優雅, 座位闊落. 我們訂了位, 服務員迅速安排座位, 送上熱茶及小食, 水滾茶靚, 招呼周到.酒家部長替我們寫了幾款點心, 燒味, 水餃麪, 及甜品. 看來不錯.百花脆皮乳豬件: 每人兩件, 上枱熱辣辣, 賣相吸引.乳豬皮香脆可口, 非常薄, 醸了滿滿蝦膠, 鮮味又彈牙. 脆口加彈牙, 吃起來好有層次感. 紅菜頭鮮露筍蟹肉餃:皮薄饀料正, 蟹肉好鮮甜, 紅菜頭及鮮露筍, 細嫩, 健康可口.鹿兒島A4和牛咸水角, 造型得意, 外型像啤梨. 內餡系和牛, 牛味濃, 調味正. 咸水角炸得香脆不油膩, 真好食.金包銀絲腸粉, 配上熱醬油. 腸粉蒸得好滑, 內餡比坊間的春風得意腸更好食.蝦湯鮮蝦水餃稻庭麵鮮蝦水餃好巨型, 每碗三隻, 內有多隻新鮮大蝦, 蝦肉質爽彈, 味鮮美, 稻庭麵好綿滑. 蝦湯湯頭好甜.餐後甜品:龍鬚
新同樂魚翅酒家. 這酒家馳名中外, 在香港已有多年歷史. 厨藝非常好, 穫得了多年米之蓮奨項. 酒家裝修好優雅, 座位闊落. 我們訂了位, 服務員迅速安排座位, 送上熱茶及小食, 水滾茶靚, 招呼周到. 酒家 部長替我們寫了幾款點心, 燒味, 水餃麪, 及甜品. 看來不錯. 百花脆皮乳豬件: 每人兩件, 上枱熱辣辣, 賣相吸引.