餐廳: 鍾菜館
資訊:

1K
2022-08-26 2308 瀏覽
今日天朗氣清,  去 數碼港探朋友,  乘機去 鍾菜館  歎個午茶.  特別一贊, 鍾菜館 位於商場地面層, 可以在酒家門前上落車, 極方便大眾 出入. 到達鍾菜館, 第一個感覺, 酒家外觀中式設計, 頗優越, 真誤以為我們身在中國.接待處用上石頭砌成的檯.  只欠古裝服飾美女,看右方有木雕座椅, 帆船及金龍金鳳擺設, 打卡最好. 餐廳樓底高, 座位設計獨特, 有 大圓枱,  梳化座, 燈光和詣.適合家庭, 朋友聚餐. 餐廳裝修得好雅緻.  有多間 VIP房, 牆上有不同中式擺設, 中式花瓶擺設也非常配合. 還有值得打卡的  玉石對聯,   看看中國的典故.石砌的牆,  又像去了影城, 感覺好特式.欣賞環境後, 到選擇食物.   我們掃描 QR碼 可以自助點餐, 看著雲石台, 配翠綠色餐具, 感覺好清新.   每張枱有加熱水裝置, 自己加茶加水極方便.  茗茶每位$20.我們叫了蝦餃, 燒賣, 叉燒包, 都是一位一籠, 清潔大方. 蝦餃蝦肉新鮮, 爽口.  燒賣內有花菰, 豬肉打得彈牙,  吾錯.釀辣椒,  鹹水角, 煎餃 也合水準. 紅油抄手,  做得好食.春風得意腸, 腸粉皮很薄,

接待處用上石頭砌成的檯.  只欠古裝服飾美女,

看右方有木雕座椅, 帆船及金龍金鳳擺設, 打卡最好.
適合家庭, 朋友聚餐. 餐廳裝修得好雅緻.
還有值得打卡的 [木門] 玉石對聯,
[屏風]  看看中國的典故.
石砌的牆,  又像去了影城, 感覺好特式.
釀辣椒,  鹹水角, 煎餃 也合水準.
紅油抄手,  做得好食.
春風得意腸, 腸粉皮很薄,   口感挺滑.  肉餡很多, 有蝦, 瘦肉, 菰菌.  伴有菜遠,  同靚豉油.
鹹水角,   炸得鬆脆,  唔會油膩.
叉燒飽, 叉燒味濃,  飽好鬆軟.
叉燒酥, 叉燒饀料豐富,  入口鬆軟,  面上貼滿芝麻焗得香口.
蒸蘿蔔糕,  好熱, 調味不錯.

洗手間也有與別不同的設計, 入門牆上有中式國畫, 好美.
每個洗手盆,  有自動皂液及吹風機,  設備好好.
食物款式多,  坐得舒服, 我們自駕,  停車場有免費泊車.  會再來.
  • 蝦餃
  • 燒賣