2017-11-26
冰室裝潢簡樸, 牆上掛著充滿老香港特色的掛畫, 大概這就是冰室跟茶餐廳既分別店名茶記, 簡簡單單的小店, 菜式也挺多元化, 茶餐廳以至大排檔, 甚至上海菜極考功夫既松子魚及近年在香港大行其道既重慶麻辣雞煲都一應俱全,可見廚師功架十足絕對唔好以為款式多就唔專, 我們一行三人樣樣都想食既情況下,點了六道菜, 其中有三道係老闆娘推介的,每樣都做得超驚喜好味要鑊氣有鑊氣,要清淡有清淡黃金大蝦球係朋友推介, 話包好味,果然冇介紹錯 蝦球爽口彈牙,外層既脆漿同蝦球緊緊地纏在一起,唔會粉還粉,蝦球還蝦球,而且咸蛋黃既粉量恰到好處,唔會做得太咸,就咁當小食佐酒都好易入口店裡面既招牌菜,牛肉有口感,唔會好似坊間用好多梳打粉咁醃到冇咬口又冇牛味~薯仔輕輕走油再炒,香口得黎唔會熱氣鑊氣之作,完全展現到粵菜的神髓,蜆肉新鮮, 粒粒都飽滿開晒口,全部配料都爆得好香~帶子大大粒好爽口, 西蘭花唔會沾滿好多芡汁, 出街食菜正正就係想食到這種煮法呢味其實係墨魚滑伴玉子豆腐,墨魚滑打得彈牙,玉子豆腐比坊間挺身,唔會一夾就散,清清地賣相又靚香味四溢,個人覺得唔太夠辣,唔知係咪呢排食得太多川菜重口味左~~連埋GAS 爐上食
要鑊氣有鑊氣,要清淡有清淡
香味四溢,個人覺得唔太夠辣,唔知係咪呢排食得太多川菜重口味左~~連埋GAS 爐上食完成身慶恰恰
好耐冇用過戰鬥碗喇~~
餵飽左我五臟六腑