2024-08-20 235 瀏覽
今日同老公嚟到中環石板街, 經過呢間貓員外酒館, 灰色門面配上可愛的貓咪圖案, 入內仲有幅色彩繽紛的貓壁畫, 真係夠哂Chill~ 店員介紹十多款不同風味的手工啤酒, 以不經過濾、保留活性酵母精釀而成~而家做緊買6罐及24罐仲有額外優惠,真係好抵~所以我哋總共揀咗6款啤酒加小食試下~其中4款係2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)得獎星仔🏅濃郁酒花香帶較重苦味, 飲落味道層次豐富而細緻 葡萄熟了🏅葡萄香氣四溢, 味道芳香甘淳而順滑細緻,果味層次豐富 柏林召喚🏅淡淡的小麥香氣並帶酸的口感,與啤酒花的苦味做平衡,味道清新滑順秀才酸味較為強烈,風味簡潔而清爽的口感桂花小麥🏅以淡雅芳香的桂花配上啤酒花,口感順滑清爽花魁香氣撲鼻的茉莉花配上啤酒花,口感清香細緻溫和冷切火腿拼盤兩款生火腿佈滿油脂且鹹香十足,配上冰凍啤酒非常夾~芝士二重奏芝士軟滑溫和而濃厚,煙燻芝士配上酸味啤酒令口味更添變化各款啤酒都味道不錯且各有特色,口感飲落又如draft craft beer咁~值得再來品嚐😁

星仔🏅
濃郁酒花香帶較重苦味, 飲落味道層次豐富而細緻

葡萄熟了🏅
葡萄香氣四溢, 味道芳香甘淳而順滑細緻,果味層次豐富

柏林召喚🏅

秀才
酸味較為強烈,風味簡潔而清爽的口感

桂花小麥🏅
以淡雅芳香的桂花配上啤酒花,口感順滑清爽

花魁
香氣撲鼻的茉莉花配上啤酒花,口感清香細緻溫和

冷切火腿拼盤
兩款生火腿佈滿油脂且鹹香十足,配上冰凍啤酒非常夾~

芝士二重奏
芝士軟滑溫和而濃厚,煙燻芝士配上酸味啤酒令口味更添變化

• 星仔
  • 葡萄熟了