2021-01-16
📍汴京茶寮 ᵀᴱᴬᴸᴼˢᴼᴾᴴᵞ ᵀᴱᴬ ᴮᴬᴿ (中環) 一入到去就已經好surprise,因為佢成個裝修偏木系,好有日本風味!🇯🇵入面既佈置十分簡約,仲會播住少少輕鬆既日本音樂,令人感覺舒適,絕對係鬧市之中嘅一片清幽之地😌!第一次黎咁傳統日式既茶室,感覺好新奇特別!但係一查之下,先發現原來汴京茶寮係澳門過江龍黎既~😮𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:🤎 和風木盒下午茶套餐 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚆𝚘𝚘𝚍𝚎𝚗 𝙱𝚘𝚡 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 ($438 For Two)Tea Time就緊係要試下呢個咁有特色既和風木盒set!🪵木盒總共有三層,最外層就會見到招牌日式手沖碾茶,而第二層會有三款日式和菓子糕點,最底層就會有三款抹茶系列嘅糕點,另外仲會有一道抹茶紅豆白玉,非常豐富!💁♀️▪️第一層▪️♡ 靜岡·手沖碾茶 🍵 ʜᴀɴᴅ﹣ᴅʀɪᴘ Sʜɪᴢᴜᴏᴋᴀ ᴛᴇɴᴄʜᴀ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ平時好少聽到碾茶,有冇人知佢係咩呢?🙋♀️碾茶其實姐係抹茶的原料茶,佢既茶色會比抹茶較淡,而茶味依然甘香,香濃得黎唔會感覺到太苦,岩哂配埋以下幾道甜絲絲既糕點享用~▪️第二層▪️一打開既時候好驚喜!盒既底部佈滿左食鹽,感覺就好
𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️第一層▪️
▪️第二層▪️
一打開既時候好驚喜!盒既底部佈滿左食鹽,感覺就好似見到三款精緻嘅糕點放左上去白雪雪嘅雪上面,好有冬天feel~❄️
♡ 紅葉和菓子 🍁 ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ʀᴇᴅ ᴍᴀᴘʟᴇ Sᴡᴇᴇᴛ
佢嘅外型好特別,就好似秋冬天嘅紅葉咁。佢精緻嘅外型之下包住左豆沙紅豆餡料,食落去甜得黎仲煙煙韌韌咁。☺️
♡ Tiramisu 大福 🍡 ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴍᴏᴄʜɪ
大福嘅表面佈滿左可可粉,質感非常軟綿綿。🤩一咬開,入面既cream即刻忍唔住爆出黎,仲伴隨着濃厚嘅咖啡香味。
♡ 迷你紫薯蛋糕 🍰 ᴍɪɴɪ Sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ
蛋糕嘅顏色好搶眼!軟綿綿既紫薯蛋糕,中間包住左滿滿嘅鮮忌廉,🍠 但係都唔會蓋過紫薯既香味,依然可以品嚐到淡淡嘅紫薯味道,非常香甜。
▪️第三層▪️
♡ 青竹芒果布丁 🥭 ʙᴀᴍʙᴏᴏ ᴍᴀɴɢᴏ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
🎋佢嘅外型好特別,係用青竹殻圍住布丁,好有趣!🍮 布丁嘅質感好Q彈,食落感覺非常清新!
♡ 宇治抹茶葛切 🍵 ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
葛切既口感好滑溜,而抹茶嘅味道非常濃郁,但係又唔會感覺到苦澀味。表面仲佈上左大量嘅抹茶粉添~
♡ 紅豆宇治抹茶羊羹 ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴀɴᴅ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ʏᴏᴋᴀɴ
羊羹既表面晶瑩剔透,可以見到入面仲會有紅豆粒粒!😚 除咗可以品嚐到抹茶嘅甘香之外,仲可以食到香甜嘅紅豆,口感十足。
♡ 抹茶紅豆白玉
呢個係我既是日最愛!😍 呢個係一道熟既甜品。抹茶嘅味道非常甘醇香濃,唔會太過甜,配上紅豆同埋白玉之後,令到抹茶嘅層次即刻提升咗!🥰 白玉好有咬口,煙煙韌韌,而且仲有好多粒添hee hee~
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍中環雲咸街36-38號雲慶樓地舖
G/F, Win Hing House, 36-38 Wyndham Street, Central