2023-11-12
「Decree lzakaya by T令酒場」位於中環閣麟街新飲食地標FOCO 23樓,酒場裝潢時尚,有吧枱設計,可以睇住師傅炮製美食,有包房如果人多嘅話可以自成一各,私隱度高👍🏻店鋪主打一系列傳統居酒屋日式料理、刺身、壽司、串燒、燒海鮮應有盡有,亦不定時推出身菜,而且大部份食材都係日本直送,最適合和朋友三五知己放工嚟飲番杯😊幾欣賞枱頭放了三款調味鹽,可以放在不同食物上,尤其串燒,增添風味,分別有竹炭鹽、柚子鹽、紫蘇鹽,味道非常特別👍🏻▪️胡麻魚生鱈魚卷(2件)$ 116 餐廳新菜式,用咗烘得香脆嘅鱈魚片,放上時令魚生粒粒、三文魚籽,再伴上香氣十足嘅胡麻醬汁,清新又好味,推薦▪️令迷你三重丼 $ 188有齊晒三種我最鍾意食嘅高級食材,肥美吞拿魚腩粒、鮮甜柔潤海膽、大大粒好新鮮三文魚籽,刺身份量好慷慨,配合日本醋飯,美味▪️蟹甲羅燒 $ 98份量非常多,這個甲羅燒幾特別,用上松葉蟹肉、蟹膏和三文魚子,鮮味到不得了,可以就咁食或者伴上香脆多士,口感變豐富🍢這裏的串燒非常高水準,除了食材優質之外,師傅拿捏亦做得好好,食材燒得外層焦香,內𥚃Juicy ,以下幾款都是必食推介▪️芫茜日本豚肉巻 $ 3
店鋪主打一系列傳統居酒屋日式料理、刺身、
▪️胡麻魚生鱈魚卷(2件)$ 116
▪️令迷你三重丼 $ 188
▪️蟹甲羅燒 $ 98
▪️芫茜日本豚肉巻 $ 38
肥美嘅豚肉卷燒充滿豬油香,包住大量芫荽,味道真係超夾,如果你是芫荽控一定會愛上
▪️雞皮(2串)$ 76
這裏的雞皮較厚而且大塊,燒至香脆帶着一點點雞脂脂,充滿雞油香,可以添加紫蘇鹽,特別美味
▪️日本雞全翼 (2隻)$ 96
雞翼好大隻,味道鹹香,燒至雞皮極度香脆,肉質Juicy有咬口,而且雞味香濃,好高質素
▪️日本免治雞肉串 $ 58
免治雞肉口感爽口又彈牙,啖啖肉,沾上日本蛋黃和燒汁,味道香甜口感香滑
▪️雞肝 $ 32
汁燒雞肝外層焦脆,內𥚃甘香油潤,有著雞肝獨特嘅香味,唔錯
▪️燒白鰻 $ 88
外皮燒得好香脆,肉質爽口又彈牙,非常新鮮,可以在點上竹炭鹽更加提鮮
▪️牛肉稻庭烏冬 $ 98
牛肉和份量非常慷慨,湯頭清甜,稻庭烏冬特別香滑彈牙,牛肉足足有六大片,口感肥美軟腍,仲有大量蔬菜、大蔥和香菇,飽足感十足