2022-11-29
前排同女朋友屋企人食晚飯,uncle安排左呢間位於中環擺花街嘅「星記海鮮飯店」。Uncle係呢度嘅熟客,所以佢最後都噏得出呢度嘅招牌菜,所以呢一晚食嘅都係由佢拍板。餐廳裝修簡單、舒服,光線明亮。店員服務殷勤有禮我哋先嚟咗一個西洋菜豬骨湯。值得一讚嘅係,西洋菜好多、而且豬骨大大嚿好足料,所以碗湯係好好飲嘅!跟住係Uncle私心想食嘅「椒鹽大尾魷」。呢度用嘅鮮魷應該係幾大隻嘅,肉夠厚,而且口感彈牙。配埋椒鹽去炸,好惹味!跟住我地食「馳名鳳梨生炒骨」。叫得做「馳名」生炒股,佢當然有過人之處啦:同平時外面食嘅生炒骨唔同,佢呢度外層嘅炸粉唔會好厚好硬,用嘅肉亦好嫩。而最正嘅係,佢嘅醬汁應該係獨門配方,酸酸甜甜嘅程度恰到好處,一試難忘!至於小炒王方面,廚師整得好有鍋氣,蝦乾夠曬鹹香,配合埋啲腰果食同啤酒,非常正另一個主菜係「輝哥煎鹹雞」。俾大家睇下,賣相相當吸引。佢呢度嘅煎雞用嘅雞好好肉地,而且肉質幾鮮味。佢用左啲蒜去煎,夠曬香!總結:雖然Uncle叫嘅菜式都係家常便飯,但經過米芝蓮推介嘅大廚炮制,果然非同凡響!