2023-07-02
平時係中環食飯都只有午飯個一個小時,十分匆忙😮💨而假期黎到中環反而可以有另一種體驗,好似今次黎到開業不久嘅「𝘐𝘕𝘛𝘐𝘔𝘌」, 係繁忙嘅都會之中又帶點休閒舒適嘅感覺😌《 日式鰻魚忌廉意大利飯 》 $178 4 / 5非常足料嘅意大利飯😛濃郁嘅忌廉令到飯好𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,飯入面加咗大量菇同瓜粒,口感爽脆,不過好似配料多過飯咁好健康🤣 主角照燒鰻魚塊反而得表面個幾片🥲 但係味道好香,充滿魚脂又彈牙🐟《 香煎西班牙栗飼黑毛豬扒配焦糖蘋果香草燒汁薯蓉及沙律 》 $218 4.5 / 5黑毛豬扒咬落勁嫩滑,厚實得黎一啲羶味都無😋表層嘅焦糖蘋果除咗美觀之外,切片夾埋豬扒一齊食酸酸甜甜仲好夾!而底層嘅薯蓉索哂豬扒嘅精華,口感綿密而充滿油香😝《 清甜蘋果枇杷翠綠妍 》 $59 3.5 / 5飯後一杯蘋果枇杷沙冰解暑一流🧊 初時入口似蘋果綠茶沙冰,冰涼而且甜度適中,加咗枇杷仲有潤喉嘅感覺😊 總括黎講食物質素都有返咁上下,店舖仲設有樓上雅座,不過如果坐樓下環境都係近大街嘅緣故比較嘈吵;價錢方面,食物選項基本上都係$100起跳,以中環黎講都尚算合理😊 ———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛👅舔脷回
《 日式鰻魚忌廉意大利飯 》 $178 4 / 5
《 清甜蘋果枇杷翠綠妍 》 $59 3.5 / 5