2018-10-19 1178 瀏覽
星期五放工落咗中環老蘭,唔係去飲酒,而係去覓食。呢間開係雲咸街嘅Sodam Chicken係食韓國炸雞,由於醬汁款式種類繁多,因而吸引唔少人泥食炸雞。為咗試多幾味,我同友人一齊柯打咗一份二人炸雞套餐,除咗可以雙拼兩款口味無骨炸雞,仲有兩款自選小食加兩杯飲品,絕對係經濟實惠嘅好選擇。柯打無耐,最先到達嘅係飲品:蜜桃水果茶及提子特飲。水果茶相對上比較清甜,十分解渴,底下頗多椰果肉,可以用長羹潷起食;而提子特飲則係份量上比較大杯,食辣雞時就非常適合,至於味道猶似小時候吱吱冰嘅味道,相當有趣。其後到達嘅係螺肉伴冷麵同雞軟骨餃子。先講雞軟骨餃子,總共有5隻,肉餡夾著雞軟骨,外皮再炸得金黃脆口,岩哂鐘意食炸野嘅朋友,另外仲有一碟甜酸醬供點蘸餃子。而螺肉伴冷麵就無咁熱氣,但係菜單上有寫明偏辣口味,辣嘅源頭最主要係正中心嘅螺肉冷盤:辣醬混合螺肉、青瓜、椰菜蘿蔔絲及黑白芝麻。能接受的微辣,口感較為爽脆,間中帶芝麻嘅香,不俗。但建議唔食得辣可以一小注冷麵一口冷盤慢慢食,辣度會較易於接受。最後大佬登場:雙拼無骨炸雞,口味分別有辣味同檸檬柚子。先講辣味,食辣之人都對於呢個辣度無所適從,由於該辣度係慢慢湧現,兼

蜜桃水果茶
提子特飲
提子特飲

雞軟骨餃子
螺肉伴冷麵

最後大佬登場:雙拼無骨炸雞,口味分別有辣味同檸檬柚子。先講辣味,食辣之人都對於呢個辣度無所適從,由於該辣度係慢慢湧現,兼持久力驚人。感覺就似比人用拳頭不停地打,而且力度從未減退,故之然係相當威力強勁,能挑戰嘅人絕對要試!再講番檸檬柚子,簡直就係一個差天共地,形成大大對比,味道甜帶些微酸,對於唔岩食辣嘅大人細路泥講係唔錯嘅選擇。此時先食得出,雞肉唔會炸得太老,炸漿唔會太厚,感覺幾正宗。
雙拼無骨炸雞 (辣味+檸檬柚子)
總結整體不俗,對於辣方面都幾推薦食得辣嘅朋友試下個款無骨辣味炸雞,會有種腦袋被放空,意想不到嘅效果,幾過癮。