2023-08-17
米芝蓮一星川菜麻辣燙開在中環蘇豪區,入夜經過火辣辣嘅招牌非常吸睛,川菜飯館非常有人氣,留意吓周圍,坐滿來自各國的客人。餐廳裝修極具四川特色,紅黃色主色調章顯麻辣精髓,又有四川臉譜裝飾,氣氛濃郁。餐廳仲有自家辣椒醬提供,點完餐就送上代表麻辣燙三種味覺的餐前小食麻四季豆、辣粉皮、燙煮花生。所有菜式都可以要求適合嘅辣度,所以無論係食得勁辣又或者我呢啲又想食辣又食唔到好辣嘅人都岩食!燈影牛肉💰198HKD對上一次食燈影牛肉,已經要追溯到N年前嘅成都之行。對呢道菜嘅記憶已經非常模糊,估唔到今次在香港中環蘇豪區可以品嚐到!真係驚為天人之作!菜名以皮影戲引喻,將皮影戲中各種人物形象引喻為在燈影下薄透的牛肉。牛肉片薄如紙片,咬落口感非常脆薄。色澤紅亮,味麻辣甘香,與牛肉咸香取得平衡,撤上白芝麻十分香口,賣相亦系一流!麻辣涼拌雞絲 💰148HKD夏日特選菜式,麻辣清爽嘅涼拌雞絲好適合夏天食,雞肉絲非常嫩滑,微辣開胃好岩我食,麻中帶香,系我接受到嘅辣。配以青瓜絲、胡蘿蔔絲令味道層次豐富,口感脆爽。霸王蝦球💰488HKD好欣賞佢選用勁大隻嘅蝦,表面會有一層薄薄嘅麵粉,炸至金黃酥脆,蝦肉彈牙鮮嫩,啖啖蝦肉非常
燈影牛肉💰198HKD
麻辣涼拌雞絲 💰148HKD
霸王蝦球💰488HKD
好欣賞佢選用勁大隻嘅蝦,表面會有一層薄薄嘅麵粉,炸至金黃酥脆,蝦肉彈牙鮮嫩,啖啖蝦肉非常飽滿,蝦球乾身但充滿辣椒、花椒嘅香辣口感,香麻得非常開胃!
黑松露辣炒飯 💰198HKD
可以在牛、豬、雞、鴨、羊或素菜,任選其一搭配,亦可轉無辣,我哋揀咗牛肉,炒飯份量滿足,粒粒米飯爽口,黑松露香氣突出,加上臘腸粒、青豆、香菇、蔥花,雞蛋,香味四溢,非常滿足。