2022-08-23
呢間位於蘭桂坊商業大廈上面嘅T8 Japanese cuisine,主打鐵板燒同埋omakase ,餐廳裝修格局以簡約日式木系風格為主,分成三個房間,環境寬敞舒適。店員同埋師傅服務態度好好,實在令人賓至如歸~有幾款套餐可供選擇,今次我就食咗「夏祭海鮮套餐」$1680/位,有前菜、刺身、湯、炒飯、甜品同埋各款鐵板海鮮菜式,非常豐富!尤其是見到成盤新鮮海鮮,真係令人眼前一亮!海膽松葉蟹肉果凍打響頭炮嘅一款前菜,擺盤精緻,松葉蟹肉配上海膽高湯啫喱,鮮甜美味!季節刺身二款分別有北海道帆立貝上面加上岩鹽青檸汁,厚切好大件,新鮮爽口~另外大拖羅剌身油香十足,口感入口即溶。蠑螺壺燒蠑螺連埋個殼原隻上,入面設成小片配上湯汁,鮮味十足,小心個殼好熱㗎!鑯板燒蟶子王蟶子超大隻,落咗少少蒜蓉香草牛油調味,火候控制得啱啱好,唔會過熟,口感爽口彈牙!鐵板燒明太子煮蜆我最喜歡嘅一款菜式❤️ 蜆好肥美大隻,加入明太子、日本酒同埋木魚水煮蜆,湯汁非常鮮甜~鐵板燒班馬瀨尿蝦成隻斑馬賴尿蝦都係鮮橙色嘅膏,肉質夠彈牙,仲有少少牛油香味,落咗啲烏魚子增加鹹香,真係超正!樱花蝦炒飯食完鐵板菜式之後仲有個櫻花蝦炒飯,一定夠晒飽~白
海膽松葉蟹肉果凍
季節刺身二款
蠑螺壺燒
鑯板燒蟶子王
鐵板燒明太子煮蜆
鐵板燒班馬瀨尿蝦
樱花蝦炒飯
食完鐵板菜式之後仲有個櫻花蝦炒飯,一定夠晒飽~
白松露醬炒野菜
鯛魚濃湯
濃郁嘅鯛魚白湯,超級鮮甜嘅魚味,一啲都唔會腥,真材實料啊!
香蕉天婦羅配紅豆雪糕
香蕉天婦羅外脆內軟,配上甜蜜嘅紅豆雪糕,真係一個唔錯嘅飯後甜品。