L'AMOUR

2024-07-08 376 瀏覽
.中環· 燈紅酒綠法式佳餚.L'AMOUR 📍中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖.➰大家提起蘭桂芳第一時間一定諗起飲酒盡興狂歡嘅印象,但其實依邊亦都有唔少臥虎藏龍嘅絕住美食,今日同朋友到訪依間餐廳正是其一,餐廳以迷人绯紅色裝潢配合酒紅吧枱形造紫醉金迷的氣派,大廳再擺放一座純白鋼琴點綴增添浪漫氛圍,更是適合約會談心的好地方。➿米芝蓮推介套餐 Special Menu 💲788/1
侍應招呼我地就座後先介紹左餐廳嘅特色,原來餐廳班底亦大有來頭,亦係米芝蓮餐廳大廚加持,主打精緻法式料理,我地亦挑選左套餐一試究竟。.𖥕Bread Set  ⭐️4.1/5⭐️首先奉上餐包,配上黑松露牛油及自家餐豬肉醬,兩者配合非常搭配,毫不馬色的開胃小食。.✥Starter𖥕季節時令法國生蠔 ⭐️4.2/5⭐️每位兩款唔同嘅時令生蠔,蠔生非常飽滿,入口海水咸鮮味非常充沛,群邊爽彈,十分出色。.✥Appetizer 𖥕焦糖法國鵝肝撻 ⭐️4.2/5⭐️餐廳嘅擺盤相當精緻,精緻嘅焦糖撻一切開已經聞到四散嘅鵝肝香氣,入口似有若無嘅淡淡甘香,口感外脆內嫩,令人印象深刻再三回味。.✥Soup𖥕是日餐湯·海鮮南瓜湯
中環· 燈紅酒綠法式佳餚

𖥕焦糖法國鵝肝撻 ⭐️4.2/5⭐️

✥Soup
𖥕是日餐湯·海鮮南瓜湯 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕法式龍蝦湯 +💲40 ⭐️4.1/5
有兩款唔同餐湯選擇,與朋友每人一款,海鮮南瓜湯顏色鮮艷,湯頭非常足料,入口南瓜味道突出,非常鮮甜。法式龍蝦湯味道濃郁,每啖都係精華,好滿足。
法式龍蝦湯

✥Main
❀乾式熟成澳洲紅東星班柳 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳以乾式熟成方法處理東星班柳,令魚肉口感更為結實,結合魚皮香煎過後兩者口感層次非常豐富,加上精美擺盤及醬汁提鮮,整體色香味俱全,非常出色。
乾式熟成澳洲紅東星班柳

❀乾式熟成澳式Black Opal M9 和牛小扒 ⭐️4.2/5⭐️
同樣以乾式熟成方法處理嘅和牛小扒,上枱外焦內嫩,入口理想當然的軟嫩,肉味濃郁,火喉掌握得非常出色,配菜的千層焗薯亦相當有水準。
乾式熟成澳式Black Opal M9 和牛小扒

✥Dessert
𖥕法式焦糖布甸 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕法式檸檬撻 ⭐️4.1/5⭐️
最後甜品部分亦有兩款選擇,餐廳招牌之一的法式焦糖布甸,賣相誘人,焦糖脆皮配上香濃綿滑蛋漿夾心的組合一流,而且不會太甜,啖啖回味。另一款檸檬撻則是消膩之選,中和大餐過後油膩感。
法式焦糖布甸

✥Wine Paring (💲88/1 💲128/2 💲188/3 💲248/4)
美食當前,理所當然要搭配醉人美酒,餐廳有各款酒品配搭美食,更有專業的侍酒師為客人精挑細選各地的美酒。
Wine Paring

➰總結
餐廳主打優質法式精緻料理,每道菜色都十分出色,整體環境裝潢佈置更是相當有情調,配合燈紅酒緣的醉人美景氛圍,非常寫意放鬆,服務態度亦十分熱情,喜歡美酒美食的一定要來品嚐。

➿➿➿
#LAMOUR
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats
#食好西 #相機食先 #香港美食
#季節時令法國生蠔