2024-02-20
魚がし日本一係日本開到黎香港既過江龍立食壽司🍣 中環街市開左一間新分店。適逢新店開幕,我地都黎拜訪一下呢一間秉承不時不食信念既壽司店。係中環街市既分店,雖然無套用立食既風格,但係中環街市開放式既設計都為呢間壽司店帶黎與別不同既感覺。其中最特別既一定係外種唔同文化既融合。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 廚師特選壽司 $398廚師特選壽司因應時節,廚師會為你提供當時最合適既海鮮造成壽司以omakase時形式進行。每種食材都係當季最新鮮,最合時既材料。的確係不時不食最大體現👏🏼適逢冬季,,廚師就用左盛產於冬季既金目鯛、拖羅、深海螢光魷魚🦑、海膽等等十款食材。唔同時節黎到都可以食到唔同既食材就係魚がし日本一最令人驚嘆既地方 👍🏻一款手卷上面鋪滿左吞拿魚蓉同埋黃蘿蔔,以半開手卷方式製作,而唔係倒圓錐形手卷。可以包容最大量既材料。滿足😌最後以一碗茶漬麵豉湯結尾。一碗香似簡單既茶漬麵豉湯如樣一絲不苟。每日用鮮雞同埋鯛魚熬製而成。加上少量米飯,與別不同既茶漬麵豉湯就成為係晚餐既句點❤️✨ Sake Flight $88現時新店有Sake Flight優惠,以88蚊既價錢就可以同時品嘗三款唔同既清酒🍶三款清
𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥
✨ 廚師特選壽司 $398
每種食材都係當季最新鮮,最合時既材料。
的確係不時不食最大體現👏🏼
一款手卷上面鋪滿左吞拿魚蓉同埋黃蘿蔔,
最後以一碗茶漬麵豉湯結尾。
一碗香似簡單既茶漬麵豉湯如樣一絲不苟。
每日用鮮雞同埋鯛魚熬製而成。
加上少量米飯,
與別不同既茶漬麵豉湯就成為係晚餐既句點❤️
✨ Sake Flight $88
三款清酒都以易入口同清甜為主,以配合大家食壽司保持鮮味同時又唔會影響味道。
分別有產自山梨縣既七賢風凜美山純米,帶有青蘋果風味,入口清爽開胃, 適合餐前飲用。
來自兵庫縣既福壽純米吟釀,帶少些許栗子味道。都係易入口個種。 適合邊食壽司邊飲用。
最後就係新潟縣真野鶴,純米吟釀。當中味道最為濃烈就係佢,適合最後飲用。口感順滑,非常適合作為餐後酒。
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
Uogashi Nihonichi Central
📍 G12, G/F Central Market, 80 Des Voeux Central, Central, Hong Kong