2021-10-09
自己一直好少幫襯街外既cafe,因為覺得價錢比較貴,唔太抵。不過,見Zenon Cafe平日單點menu有折,就勾起我既興趣,一於同朋友試試!先講整體評價,我覺得算中等偏上水平。大部分食物份量好足,折扣後既價錢更加令餐廳既性價比優勢凸顯出黎。特別講下入座安排。我地適逢中午時段去,就算已經提前係openrice訂左位,去到餐廳都要等15分鐘,所以如果大家打算趁放lunch去食,就要加快腳步行過去啦!Chicken fillet(原價$168)評分:🌟 🌟 🌟一塊有皮雞扒上面淋上磨菇汁,配菜有蘆荀、 翠玉瓜同番茄。我覺得雞扒厚度偏薄,份量對我而言唔太夠,而且味道偏鹹,不過雞扒煎得幾好,夠嫩唔會太老,表現不過不失。黑松露蘑菇湯(跟餐另加$30)評分:🌟 🌟 🌟 🌟哩個蘑菇湯係我飲過數一數二好味既,湯好重奶油味,裡面有未完全煮融既蘑菇粒。不過,略有不足既地方就係湯太稀,我鍾意質地濃稠少少嘅湯。主食連湯對我黎講,份量岩岩好。羊架評分:🌟 🌟 🌟 🌟朋友A初頭怕羊騷味唔想點,但係係店員推介下一試,果然無介紹錯!羊架五成熟,加上有其他香料,闢除到騷味,朋友食完都讚不絕口,店主都要佢地既羊架係全店最出
Chicken fillet(原價$168)
評分:🌟 🌟 🌟
黑松露蘑菇湯(跟餐另加$30)
評分:🌟 🌟 🌟 🌟
主食連湯對我黎講,份量岩岩好。
羊架
評分:🌟 🌟 🌟 🌟
朋友A初頭怕羊騷味唔想點,但係係店員推介下一試,果然無介紹錯!羊架五成熟,加上有其他香料,闢除到騷味,朋友食完都讚不絕口,店主都要佢地既羊架係全店最出名既菜式!
朋友B同C分別叫左溫泉蛋意粉、Egg Benedict with Beacon,兩款食物正正常常。
總括黎講,Zenon Cafe係一間值得再次到訪既餐廳。如果大家去中環食野預算唔太多,不妨試下哩間!