2020-05-24
中環上班一族, 因為武漢肺炎既關係, 大部分時間都係外賣拎番公司食。咁岩今日同事冇帶飯而又好想食日本野既關係, 第一時間諗到既就係呢間Don X Sushi。望望個餐牌, 好難揀, 因為每個都好吸引好似好好食咁。最後同同事都揀左同一個, 就係壽司定食加烏冬!先黎一份前菜, 沙律加海蜇! 沙律菜好新鮮, d sauce酸度岩岩好, 食完成個人refresh左開胃左! 海蜇同樣咁好味! 好想追加多幾份!!到戲肉喇! 一送到黎, 職員就同我地介紹每一款既壽司! (原諒我記唔切) 仲會提我地師傅邊款壽司係醃製左所以唔使點壽司豉油! - 玉子: 唔錯, 甜度蛋味紮實度岩岩好- 壽司仔x6: 有驚喜! 雖然唔知食緊咩刺身, 但師傅用左香草葉! 感覺好新鮮好特別!- 海膽壽司: 呢件正野留番最尾先慢慢品嘗, 鮮甜度對得起呢個lunchset價有突!- 魚子壽司: 不! 得! 了! 成個擺入口, 魚子係個口入面爆哂出黎, 好juicy!!!- 海蝦壽司: 不過不失! 其餘幾件唔記得左係咩, 但口感都好正!! 跟餐既仲有一份烏冬! 其實食完壽司定食都好夠飽, 但呢份烏冬竟然唔會因為飽左而覺得遜色! 仲
- 玉子: 唔錯, 甜度蛋味紮實度岩岩好
- 海蝦壽司: 不過不失!
其餘幾件唔記得左係咩, 但口感都好正!!
跟餐既仲有一份烏冬! 其實食完壽司定食都好夠飽, 但呢份烏冬竟然唔會因為飽左而覺得遜色! 仲有幾塊帶有軟骨既豬肉! 加埋海帶連埋烏冬一齊食, 簡直係一番口感既享受!
是日甜品係綠茶mochi呀!!!
見到即刻興奮到叫左出黎!! 侍應仲特登過黎同我地講: “係呀, 呢個月既甜品都係綠茶mochi呀, 好難訂架, 使唔使幫你地訂哂呢個月既檯?” 侍應真係幽默風趣好識得做生意 hahaha
結論係: 以中環黎講, 呢間位於蘭桂芳附近既日式餐廳可以話係性價比高既一間! 呢個lunchset $170連埋加1 $187, 計番每件壽司唔洗$20蚊! 但質素超班! 仲有烏冬加甜品! 簡直係超值!! 推介各位中環上班族一試!!