2022-12-19 233 瀏覽
💚🤍💙隱世意大利菜🇮🇹12道驚喜同屋企人食個fine-dining迎接下聖誕節先!餐廳位於中環蘇豪區,質素一定有返咁上下😏依度有Tasting Menu,咁就可以試到更多意大利菜啦!😍(建議大家先訂枱,因為依度無論平日週末都好full呀!行到蘇豪區,會留意到有道湖水綠色嘅門,又唔算顯眼嘅🤔所以搵到依度一係就慕名而來,一係就好奇心驅使🫣低調嘅門口顯得與眾不同!坐低之後就會有店員安排welcome drink同埋bread bucket🥖🤍Bread bucket🤍自家製麵包有啲似法式長棍麵包baguette,不過佢麵包體帶煙韌口感,而且密度相對高啲!🥖店員為我哋安排三款唔同年份既意大利陳醋,分別係12年、25年、50年,喺匙羹上仲有巴馬臣芝士醬,沾上麵包一齊食味道更豐富!🥄唔同年份嘅陳醋有唔同酸甜度,20年陳醋最深得我心,酸甜有韻味!🫗❣️12 COURSE ITALIAN SEAFOOD TASTING MENU❣️ $1580/ppl訂枱嘅時候,店員都有講返12 course時間大概係3.5小時,所以我哋都預留咗成個夜晚 好好享受意大利菜每一道嘅驚喜😚APPETIZER💛前菜💛前菜以開胃
💚🤍💙
隱世意大利菜🇮🇹12道驚喜

🤍Bread bucket🤍
Bread Bucket

APPETIZER
💛前菜💛
前菜以開胃同清新為主,主要食食材嘅鮮!

Japanese Uni, Hokkaido Scallop, Caviar Oscietra Imperial, Pure Gold
✨日本海膽、北海道帶子、魚子醬、金箔✨
唔好睇佢細細杯,佢入邊嘅層次都幾多!口感軟滑味道鮮甜,鮮味喺味蕾綻放!

Lobster Carpaccio, Red Bell Pepper Julienne, Red Belly Pepper Umami
🦞生龍蝦片、紅燈籠椒絲、紅椒汁🦞
好特別嘅配搭,紅椒汁味道係清甜 唔會蓋過龍蝦片嘅鮮味!

Sicilian Red Prawn Carpaccio, Tarocco Orange, Chili Mayonnaise
🦐西西里紅蝦刺身片、血橙、辣蛋黃醬🦐
血橙嘅存在為整體帶來酸甜清香,紅蝦刺身片沾上少許辣蛋黃醬,味道有驚喜!

Blue Fin Tuna Belly Ceviche, Sicilian Chickpeas Hummus, Home-Made Tacos
🐟酸橘汁醃藍鰭吞拿魚腩、西西里鷹嘴豆泥、自家製炸玉米餅🐟
4道前菜中,依個Taco最深得我心!酸橘汁味道唔會太過分,依然保留返吞拿魚腩嘅油香肉嫩!鷹嘴豆泥帶綿密口感,炸玉米餅香脆好味!口感非常豐富!

MARINATED
💚醃物💚
醃物份量適中,2款醃物味道都好豐富!

Mediterranean Anchovies in Sour Sauce "Carpione", Crunchy Red Onions, Sicilian Organic Honey Emulsion
🍯地中海沙甸魚、脆炸洋蔥、西西里有機蜂蜜🍯
沙甸魚配上炸洋蔥,令口感唔單調,蜂蜜為菜式帶來甜蜜滋味!

Squid, Fennel, Agrumi Sauce, Grapefruit Mint Leaves, Sichuan Peppercorn
🦑魷魚、茴香、西柚薄荷葉、花椒🦑
依碟魷魚味道好豐富,食完仲好醒胃𠻹!

HOT
🧡熱葷🧡
到熱食嘅環節,暖暖胃啦!

Skewer of Blue Fin Tuna Loin, Slow-cooked Watermelon, Acetosa Leaves
🍉藍鯨吞拿魚腩串燒、慢煮西瓜、酸模葉🍉
喺意大利菜中,串燒比較罕見!依度嘅串燒配搭有啲意想不到,吞拿魚腩配慢煮西瓜,魚油香又有果香甜,一啲都唔肥膩,有驚喜!

Mussels, Gorgonzola Fondue, Fresh Alba Black Truffle
🧀青口、藍芝士乳酪醬、鮮刨黑松露🧀
即刨嘅黑松露令人食慾大增,店員毫不吝嗇 大片大片刨俾客人!黑松露味道好香,配上藍芝士乳酪醬,雙重幸福!青口就令味道不單調!

Sicilian Baby Octopus, Baby Squid, Clams, Musarla, Fumetto Broth
🐙西西里小章魚、小魷魚、蜆、海鮮湯🐙
依個海鮮湯味道較濃,入面有小章魚、小魷魚、蜆,充滿海水鮮味!

FIRST COURSE
❤️第一道菜❤️
嚟到第一道菜,係我最期待嘅龍蝦麵呀!

Lobster Spaghetti Carbonara 2.0, Caviar Osietra Imperial
🦞龍蝦卡邦尼意大利麵2.0、魚子醬🦞
除咗有龍蝦頭仲有去殼龍蝦肉喺旁邊㗎!卡邦尼意大利麵當中都有龍蝦肉,鮮甜彈牙!卡邦尼意大利麵香滑有掛汁,軟硬適中!

MAIN COURSE
💙主菜💙
主菜食蒸魚魚,原條蒸魚真係好澎湃呀!

Seabream AcquaPazza, Japanese Tare Sauce
🐟蒸鯛魚、日本燒汁🐟
店員會喺我哋面前切開原條鯛魚,亦會即時擺盤!大大條鯛魚,魚肉雪白 就咁睇已經feel到滑嘟嘟啦!蒸鯛魚配上橄欖油同埋陳醋,味道更豐富呀!

DESSERT AND SMALL PASTRY
💜甜點及小糕點💜
最後就係甜品時間啦!

Dessert from the daily selection /
Complimentary Small Pastry and
Chocolates
🧁每日精選甜點/小糕點及巧克力🧁
有唔同小撻亦有朱古力,中間係Tiramisu Tart,入口香甜軟滑,內餡仲有少少流心𠻹!
Dessert

依度環境好優雅,雖然餐廳唔大,但座位與座位之間空間感十足!每枱間都有位置放到餐車,大部分菜式都有店員推上餐車為食客服務😍仲會介紹返菜式有啲咩元素,甚至由來😳服務周到,令人有種賓至如歸嘅感覺!上菜速度安排得好好,等候時間唔長,基本上食完一道回味完,就會有另一道岀現💕

每一道都係驚喜,返到屋企都意猶未盡🥹真係好高質!醒起店員臨走前送咗小禮包俾我哋,打開一睇,原來係甜品環節嘅朱古力🍫即刻食返粒,止下癮先!🤪BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣

📍The Italian Club Seafood Wine Bar
📍中環蘇豪伊利近街32號地舖
Bread Bucket