2015-02-13 2372 瀏覽
晏就lunch食中環蘭芳園食物味度好一般 係杯奶茶唔錯 唔明點解可以多人到咁 好似去集中營食野深水埗新香園都好過佢可能自恃老店同人多 好大架子 侍應態度好惡劣我簡直匪夷所思 點解可以係中環高尚地段加旅遊地點有咁好既服務一去到同佢講2位 阿姐即刻罵我又唔早講 要排隊假!!我心諗下我剛黎…好啦可能我有問題…跟人排隊先點知又話我地所有人要企右邊-_-入到去同侍應講:我想要豬排米 即串口話喇沙下話你唔廣清楚點知啊其實我唔鐘意喇沙陣味 我真係淨想要豬排米 點知佢懶醒我話:有冇唔係喇沙佢:咁咪係雞湯囉!你指住上邊同我講唔係要喇沙 你係咪搞笑!?咁配mud啊!其實我已經講左幾次要脆豬 佢聽唔到就話我 唉 算啦後尾有3個內地人,聽到對話係係香港工作佢地落order時講廣東話(其實佢地3個自己傾計都會用廣東話,幾有趣)但又被另一個侍應係咁笑 仲串佢 係「雞」唔係「機」 之後又話其實你讀成咁 不如你講反普通話啦 我聽得明架! 「之排」阿嘛!然後果3個人好無奈咁不斷被串果刻,我都幾無奈人地黎到hk 講廣東話係尊重本土文化好多人覺得香港人識普通話 就要同你講反普通話其實係香港人好姐 你黎到香港 講廣東話好合理
晏就lunch食中環蘭芳園
深水埗新香園都好過佢
可能自恃老店同人多 好大架子 侍應態度好惡劣
一去到同佢講2位 阿姐即刻罵我又唔早講 要排隊假!!
我心諗下我剛黎…
好啦可能我有問題…跟人排隊先
然後果3個人好無奈咁不斷被串
果刻,我都幾無奈
人地黎到hk 講廣東話係尊重本土文化
好多人覺得香港人識普通話 就要同你講反普通話
其實係香港人好姐 你黎到香港 講廣東話好合理 識又點?唔好當老逢咁 唔同你講pth or聽唔明就黑面 好多遊客係咁 你試下去法國同你講halo唔講bonjour 睇下人睬唔睬你
所以果3位內地人我幾欣賞,點知竟然咁被人罵 唉…
2015-02-13
5 分鐘 (堂食)