2022-10-22
上環歌賦街雖然條街短短地, 但一向有好多美食,有好多仲係人龍店, 以前人龍店絕對非勝香園莫屬,但而家就由呢家人氣西班牙餐廳取代,單睇藍白色外觀確實係好靚, 所以我今日清假都約朋友黎呢度食個late lunch, 避開人潮~~ 第一次黎, 梗係試吓佢lunch set(HK$380 p.p) 試吓佢最精選既嘢, 價錢都OK,放假食一個long lunch 要好好對待自己 Lunch set 有4款Tapas, 係餐廳最signature dishes, 一黎到就知點解,除咗好味之外, 外表完全啱晒打卡~ 🥢Tapas: 🌟Chef’s Rusa 見到每枱都有呢一款Tapas, 可想而知係幾受歡迎, 薯仔沙律+ 吞拿魚, on top 再舖滿微微醃過的三文魚籽, 超IG-able; 薯仔沙律+吞拿魚無可能唔好味, 再加埋三文魚籽, 味道再提鮮, 配埋個脆多士食, 口感層次豐富。 🌟Tuna Tartare 另一款熱門IG-able 既tapas, 三文魚tartare, 配上牛油果蓉, 加強Creamy 味道但又唔會好漏, 一口一個啱啱好~ 🌟Padron Peppers 烤西班牙青
🥢Tapas:
🌟Chef’s Rusa
🌟Tuna Tartare
🌟Padron Peppers
烤西班牙青椒, 原本驚會辣, 但原來一D 都唔辣, 仲好清甜~
🌟Croquettes
炸薯蓉球, 炸得金黃香脆, 入邊薯蓉好細滑, 餡料仲加入少少Iberico Ham 碎, 提升個咸香味,
🌟Sobrasada Bikini
細細件烘香三文治, 內裏餡料有chorizo , 同埋cheese, 仲有蕃茄醬, 夾埋一齊食好開胃
🥢Main:
Main course 係5揀1, 我地揀咗
🌟Spring Chicken
春雞以檸檬及香草醃後一齊烤焗, 火喉控制得剛剛好, 春雞D皮脆但肉質仲保持到嫩滑, 而且有淡淡的檸檬清香, 減低油膩感
🌟Truffled Angus Beef Cheek
牛面頰上面刨滿黑松露,為道菜增添香味, 牛面頰炆煮得好腍, 配以濃濃的醬汁,但又唔會好濃味, 伴碟既醬係粟米蓉, 配埋一齊食估唔到幾夾, 個粟米蓉醬個味都幾出, 帶出牛肉味
🥢Dessert
🌟Basque Style cheesecake
🌟Coconut and fresh berries
甜品因為得2款, 所以無仔細睇就各點1個, 只知有一個係Cheesecake, 另一個就係berries, cheesecake 係預想到既味道, 反而另一個甜品有驚喜, 一來個樣好靚, 新鮮berries 上邊原本以為係cream, 但食落原來係椰子打成既cream, on top 仲有少少橙碎, 食落有好香既椰子味, 加埋D 莓一齊食中和咗莓既酸味, 反而感覺好清新
🥢Drink:
Set lunch可以以($65/ 一杯)既價格點佢地既house wine/ cava, 都幾唔錯, 但我地唔想咁快飲wine, 所以就各自點杯Cocktail
🌟Cheuca Gin Tonic / Lemon Love
我杯Gin Tonic 黎到覺得好靚, Gin 既味唔會好搶, 而且D 冰係用Gin 黎整, 所以唔會越飲越淡, 飲到尾都仲係好夠味。