2024-06-11
Maru & J48 (中環)前身為Maru, 主打韓國菜,個人覺得喺香港真係係比較好食嘅一間餐廳! ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و環境同氣氛都好chill, 牆上面畫滿塗鴉, 餐廳仲會不斷播最hit既K-pop 音樂, 好適合朋友聚會不過唔係好多位,餐廳成日都好full, 唔想等1-1.5個鐘先飯錢食到就記住要book枱啦😝————————————————感想:❆ Soft tofu stew 豆腐煲 $128豆腐煲好足料, 湯底濃郁👅豆腐質地超級滑嫩, 同個湯超夾,仲吸晒啲湯! 除咗豆腐,仲有好多蔬菜同海鮮配料, 非常豐富🦐❆Ban Ban chicken (half & half, soy sauce and sweet and sour) 半半炸雞(醬油&酸甜) $198雞肉嫩滑, 入味但唔會過分鹹🐤調味做得好好, 炸雞上面嘅炸番薯都好入味好好食食完會心諗: 早知嗌全份唔係半份啦!🤣❆ Seafood pancake 韓式海鮮煎餅 $148服務員會幫你切好,佢有一定厚度,唔會薄到得張紙咁, 煎得香脆但唔油膩, 海鮮份量好夠, 見到係其中一個最多枱叫嘅嘢食🤚🏻❆ Black bean paste
————————————————
感想:
❆ Soft tofu stew 豆腐煲 $128
❆ Seafood pancake 韓式海鮮煎餅 $148
❆ Black bean paste noodles 炸醬麵 $120
濃郁嘅醬汁同彈牙嘅麵條撈埋好好食,即刻諗返起韓國嘅感覺!👵🏻
P.S 餐廳提供幾種拌菜, 可以問服務員refill! 埋單仲送咗mentos薄荷糖!🍬
————————————————
整體:
✦ 價格: 4.2/5
✦ 味道: 4.5/5
✦ 服務: 4.1/5
✦ 環境: 4.3/5
✦ 再訪指數: 4.4/5
Maru & J48 (中環)
地址: 中環蘇豪士丹頓街48號地舖
營業時間: 星期一至六 17:30-00:00