今日去咗間意大利餐廳食晚餐,位於中環伊利近街,餐廳門面用左係一隻好高貴嘅綠色,好有格調😌 餐廳感覺私隱度高,可以喺度靜靜咁享受美食😎 餐廳最近有個新嘅tasting menu,主題係Alba Summer Black Truffle🤩🤩 展現世界松露之都最好嘅夏季黑松露😍 鍾意食松露嘅我一定要試下啦🤩首先侍應會奉上兩杯Champagne of the Day🥂飲一杯冰凍嘅香檳先開始今晚嘅美食,真係唔錯🤤🌟Amuse Bouche with Alva Summer Black Truffle開胃小食除咗有意式麵包之外,最特別嘅係用三種唔同年份嘅意大利醋,配一口芝士食,非常滋味😍 另外仲有黑松露魚子醬蒸蛋,配搭得好好,味道好夾👍🌟Bruschetta Fassona & Truffle前菜方面有牛肉脆餅松露, 餐廳職員毫不吝嗇咁將松露刨片🤩 脆餅上面鋪滿松露,賣相好靚,配少少橄欖油,非常唔錯👍🌟Spaghetti Japan Uni & Alba Summer Black Truffle意粉賣相一流,松露片真係好多,靚到唔捨得食 😆creamy嘅醬汁配海膽意粉, 趁熱食,非常好食😋🌟Bac

🌟Bruschetta Fassona & Truffle

🌟Bacatini Amatriciana Pork & Alba Summer Black Truffle
不愧為黑松露嘅tasting menu,每一碟都有大量嘅黑松露片😆 今次呢一個意粉有另外一種感覺,煎得好香嘅煙肉非常惹味,加埋淡淡嘅黑松露味道又係另一個層次嘅體驗😋

🌟Organic Fassona Sirloin Steak & Alba Summer Black Truffle
上碟好震撼,一個好大嘅鐵板上面鋪滿切好咗嘅有機西冷扒,medium啱啱好👍 除咗有即刨嘅黑松露片之外,仲配搭咗四種唔同嘅醬包括蒜蓉檸檬,黑醋,松露油,同埋辣椒油,牛肉好嫩滑,份量十足,充滿意大利風味😍

🌟Organic Piedmont Slow Cooked Pork Loin & Alba Summer Black Truffle
有機慢煮豬腰肉都係用大鐵板上,豬腰肉上面有芝士再配埋即刨嘅黑松露片,擺盤好靚 😍 由於豬肉係慢煮,所以好嫩滑,肉味都好濃😋

🌟Alba Summer Black Truffle Pannacotta
松露朱古力奶凍味道非常濃厚,我哋都覺得好好味🤤 除此之外仲有雪糕,朱古力,意大利芝士餅等,最有趣就有個檸檬沙冰,佢會即場加vodka, 一啖飲晒,感覺都幾清新😎 餐廳最後仲奉上咗兩杯松露酒,真係好香,遠距離都聞到,而且入口都好香醇,唔錯👍 如果大家試過鍾意就要記得佢呢個牌子啦😆

呢個tasting menu好成功,可以令到顧客係唔同角度享受到當造嘅黑松露😍 另外餐廳都好不吝嗇咁樣將黑松露融入每一道菜度, 不可不提嘅係餐廳嘅環境令到今晚嘅用餐體驗有所提升😌 而且職員嘅服務態度好好,我哋都覺得好滿意👍 另外呢個tasting menu份量都唔少,鍾意食黑松露嘅朋友一定要把握呢個當造季節嚟試下啦😎

2023-07-31