餐廳: can‧teen (世紀廣場)
資訊:

中環返工嘅你平時lunch或者OT又會食咩? 喺呢個地段貴價嘅食物當然唔少,但有陣時想簡單快食醫肚,呢頭又有咩快、抵、好味嘅餐廳?🤔 今次就想俾個好選擇大家☺️🙌🏻can.teen 第4 間分店早排已經進駐蘭桂坊黃金地段,呢個絕佳嘅地理位置絕對係附近白領一族嘅兩餐之選🥰雖然係快餐,但都加人港式回憶 & 健康等元素,而新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列無疑係最大賣點🫣
1️⃣ 皇牌黯然銷魂飯($59)呢碗飯主打嘅係軟嫩焦香嘅叉燒,份量多到鋪滿半碗飯,而且叉燒質素暫時係我食過咁多間快餐店之中最高,雖然無明顯嘅肥膏,但其實油脂係存在於叉燒片之中!配搭埋煎至脆邊嘅太陽蛋 & 絕對少不了嘅精髓——煲仔飯豉油,將蛋黃篤穿並將蛋汁撈入每一粒白飯之間,絕對令你食過返尋味🤤 性價比咁~高嘅燒味飯竟然$60都唔使😨2️⃣ 招牌去骨海南雞飯($69)海南雞肉嫩滑,預先起好晒骨所以食起上嚟啖啖肉超方便☺️👍🏻 廚師堅持用油飯配雞肉而非白飯,油飯粒粒分明且帶點油亮感🍚 醬汁一共有3款,分別係泰式辣椒醬、甜醬油 & 薑蓉,個人比較鐘意將雞肉蘸上重口味嘅甜醬油,再配一口油飯中和翻泰式辣椒醬,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿筍切成
今次就想俾個好選擇大家☺️🙌🏻

1️⃣ 皇牌黯然銷魂飯($59)

2️⃣ 招牌去骨海南雞飯($69)

醬汁一共有3款,分別係泰式辣椒醬、甜醬油 & 薑蓉,個人比較鐘意將雞肉蘸上重口味嘅甜醬油,再配一口油飯中和翻泰式辣椒醬,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿筍切成細絲,顏色碧綠,口感爽脆,可能因為係製成涼拌嘅關係,味道帶點微甘😌

3️⃣ 原粒瑤柱雞粒炆飯($68)

以前係其他餐廳食過呢一款係用荷葉包住嘅,估唔到呢度係用煲仔炆完直接原煲上枱🤓 一打開就見到飯中心有原粒瑤柱,配菜更有冬菇粒、菜心莖、雞塊等,同埋用高湯炆煮至變色嘅飯粒,每一啖飯都好濕潤好入味😌 喺3款飯菜入面我最鐘意嘅一碟🥰

2023-02-28
  • 皇牌黯然銷魂飯