2019-09-30 723 瀏覽
中秋佳節,外面嘅餐廳酒樓都好鬼貴,而我呢一個窮人來講一家其實真係食唔起㗎,我哋只能喺屋企暗暗裏面食,在望住個月光享受下呢一個中秋佳節。而今年屋企有一個大改變,雖然經濟唔好大家亦都對政府好失望,單色都係一件好重要嘅事,唔理你係高官、警察、學生、福建幫、醫院、記者部一定要食仲要食得好啲而我哋一家人為咗想團團最最又唔想太多錢要洗嘅緣故,我哋就平平哋叫咗一個盆菜嚟食。呢間鋪都係朋友介紹,成個兜都係免費嘅,而且配左兩支汁俾我哋。我哋煮咗大概3分鐘左右就熟啦,外面有豬皮、花膠、鮑魚、海參、乾瑤柱、燒鴨、元貝、芋頭,材料實在太多啊!其實我都唔係好記得!但重點嘅事每一樣材料同另一樣材料都配搭得天衣無縫!佢哋互相嘅融合令到唔同材料嘅咪增添左一個高層次嘅級數!令我覺得普普通通嘅材料都升級到好似天上面咁高級數!我哋一家人都食到津津樂道!而呢個價錢亦都只不過係酒樓嘅2成價錢, 實在係抵到爛啦!所以酒樓唔執都唔得啦!鬼叫佢地唔減價

2019-09-10
$100 (其他)