2018-10-28
家的味道普通便飯2018/10/16已經係第二次黎依到食飯,晚上餐廳人唔多,唔洗等位,因為同朋友約咗去The One睇戲,所以再次黎南小館晚飯。今次坐係較入嘅位置,近落地玻璃嘅枱已經全部比人留哂位。入到去坐待應即時拎出小點。醃花生同菜圃,有啲咸,但都幾開胃。第一個小食上菜,酸酸甜甜嘅糖醋骨,有點偏酸,好似排骨嘅部位,但冇咩肥肉,肉質唔特別靚,都算可口開胃。第二道小食,雞絲粉皮,朋友話有啲太簡單,唔係好抵食,味道方面,就係芝麻醬味。黎到今餐嘅主食,黑松露炒飯,黑松露味特出,有蝦粒在內,朋友們好中意,我個人覺得有啲普通。餃子香脆多汁,網紋係比大家打卡,食落都係脆口,但冇咩特別,普通菜式,但賣得有點貴,係屋企整較化算,係比人睇嘅菜式。蒜蓉味重,有打芡咸香濃味,但感覺比較多汁。總括而言,係尖沙咀地段依個價有屋企便飯嘅質素算難得,埋單三人每人約100蚊。
2018/10/16
醃花生同菜圃,有啲咸,但都幾開胃。
糖醋骨
雞絲粉皮
黑松露炒飯
網紋餃子
蒜蓉菜心
蒜蓉味重,有打芡咸香濃味,但感覺比較多汁。