今次試左位於St. Regis,升為🌟米芝連兩星🌟既法國菜L’Envol @lenvolhk 一入到去非常中意佢地既裝修,好清新好簡約🌱尤其枱面既餐具同擺設,都好令人好舒服好relax~仲要剛好中午既時候去,陽光打落泥既天然光好舒服,影相岩岩好,自然光好舒服好靚☀️開心☀️今次試左佢地既lunch set🍽入到餐廳感覺比較清新,但佢地既菜式意料之外反而比較濃味🤭𝓒𝓞𝓛𝓓 𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡𝓢Brittany razor clams “à la marinière” Caviar ”Gros Grains Osciètre Kaviari”法國蟶子配魚子醬忌廉 好中意食Caviar 同海鮮既我都相當期待😍但調味上用既汁比較酸,令到未完全發揮到Caviar 既味道,整道菜都偏酸,有點可惜。Grilled tuna 5 spices Crushed avocado & crispy shallots五香烤吞拿魚配牛油果醬及脆紅蔥反而烤吞盒魚比較fresh, 而且上面既脆紅蔥有另一種香脆既口感,唔錯~𝓗𝓞𝓣 𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡𝓢Warm French white asparagus Hokkaido un

𝓒𝓞𝓛𝓓 𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡𝓢

法國蟶子配魚子醬忌廉

五香烤吞拿魚配牛油果醬及脆紅蔥

𝓗𝓞𝓣 𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡𝓢

Warm French white asparagus Hokkaido uni & single malt Islay dressing
白露筍配海膽及艾雷島威士忌醬汁

海膽同白露筍本身幾清甜,但個醬汁係相當之濃味而且非常多醬,令到成個starter 都比較heavy,而且有三大條露筍,食完已經飽了一半😣食既時候因為醬汁太多,所以每一啖都刻意減少啲醬先食⋯

Frog legs cromesquis Tomato ”concassé” & tarragon butter sauce
炸田雞腿配蕃茄及龍蒿牛油汁

講個秘密比大家知,今次係我人生中第一次食田雞🤭食左第一啖之後,感覺係似好細隻既雞腿肉~不過第一次難比較啲,大致上都唔錯。不過同樣,醬汁都係偏比較濃味⋯

63 ̊C egg & shellfish ”fricassée” Green asparagus cream
63 ̊C溫泉蛋配燉海鮮及蘆筍忌廉

清新之選🌱個人口味覺得依道starter 比較清新,可以更能食出食材既味道~而且蘆筍都好嫩好鮮甜😋

𝓜𝓔𝓐𝓣

Roasted “Aveyron” French lamb loin Vadouvan spices & braised eggplant confit
香烤法國羊柳配混合香料及茄子薄餅

帶少少騷味,亦都好嫩既羊柳,同中間煎得略帶香脆既茄子薄餅口感完全唔同~兩款食材放埋一齊,兩種口感,都唔錯😊

𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭

Brittany blue lobster cooked ”à la nage” Uni emulsion & lemon zest
傳統法式煮藍龍蝦配海膽泡沫

藍龍蝦非常嫩滑🦞尤其龍蝦鉗既肉好好味好鮮甜☺️係當日最喜歡既一道菜😋同樣地如果泡沫可以fresh啲會更好~

𝓢𝓦𝓔𝓔𝓣 𝓓𝓔𝓛𝓘𝓒𝓐𝓒𝓘𝓔𝓢

“La Pomme Kinsei D’Aomori“ – Aomori Kinsei apple Cinnamon cream, roasted hazelnut emulsion & caramel mille feuille
金星蘋果, 玉桂忌廉配烤榛子泡沫及焦糖千層酥

“Le Chocolat – Shock-O-Lat” Carupano 62% mousse, sunflower seed praliné, orange “crémeux” & Grand Marnier ice-cream
Carupano 62%朱古力慕絲,葵花籽果仁配香橙果餡及橙酒雪糕

兩道甜品都好好味,千層酥非常鬆化😍而朱古力加香橙係我一直喜歡既配搭,perfect match😋

🍰最後最後Petits Four 係一架甜品車😍🧁
可以喺上面揀好多款想試既甜品!非常開心🥰

總括然而,個人口味會prefer 比較清新既菜式,所以覺得好幾道菜都比較濃味~而且餐廳既感覺好清新,所以期望會食到更多食材既天然味道🌿

而且人手略嫌不足,每一個職員都非常之忙,食物上菜比較慢,收碟都慢⋯麵包碎亦需要詢問職員幫忙清潔,先有時間清潔枱面⋯⋯