2021-01-03
🌞風和日麗陽光普照的日子,又是假期,最好就係去吓D郊區行吓,行到攰就梗係去搵D嘢食,見到有間cafe叫做胡椒仔咁得意,有室內和室外,室外嘅設計又幾雅緻,環境唔錯⋯⋯——————-😇睇睇餐牌,原來呢度嘅特色係胡椒,唔怪之得間舖名叫胡椒仔,咁就一定要食佢嘅特色招牌胡椒碈肚雞煲,仲要飲佢嘅胡椒咖啡,鍾意食胡椒嘅人一定不可放過😊—————-🟩係時候又要講吓我叫咗D乜嘢食🤣飲品:凍胡椒咖啡☕️:唔會加冰🧊嘅凍咖啡,濃郁咖啡香又不會令咖啡淡咗,原汁原味嘅咖啡加上黑胡椒的濃香,帶微微胡椒的微辣,喝起來更令咖啡帶出的香氣,一路飲都唔會變淡嘅凍胡椒咖啡☕️⋯⋯出色特式👍———————-🟫熱華田咖啡☕️:濃郁華田味道,又帶著咖啡的香,又是一杯心思的咖啡😊———————-🟪食物:胡椒🐷豬肚雞🐔煲:一鍋好抵食的又足料又大鍋又好味道的胡椒豬肚雞煲👍👍👍👍👍煲成奶白色的湯,胡椒夠香,湯🥣夠濃郁,又甜又香,足料豬肚,足料雞煲,其好味道的程度,非筆墨可形容,成煲滿晒,認真抵食。🥳上水區竟然有間咁好味既餐廳cafe,中西合璧⋯⋯又有特式飲品,又有特式美食————————-🟥梅菜扣肉煲:嘩,熱辣辣又香嗊噴的扣肉,真係引死人,炆
——————-
—————-
🟩係時候又要講吓我叫咗D乜嘢食🤣
飲品:
凍胡椒咖啡☕️:
———————-
🟫熱華田咖啡☕️:
濃郁華田味道,又帶著咖啡的香,又是一杯心思的咖啡😊
———————-
🟪食物:
胡椒🐷豬肚雞🐔煲:
一鍋好抵食的又足料又大鍋又好味道的胡椒豬肚雞煲👍👍👍👍👍
————————-
🟥梅菜扣肉煲:
嘩,熱辣辣又香嗊噴的扣肉,真係引死人,炆得又腍又入味,隨咗入味好味之外,厚厚的一層層的腩肉,其惹味的味道,確實做得很好的一道菜...梅菜扣肉煲
————————
🟧椒鹽魷魚🦑鬚:
薄薄的粉,脆脆的魷魚🦑鬚,帶有口感而又脆嫩的,味道適中,香脆又好味道
———————
上水區竟然有間咁正,又平又靚又好味道的中西文化食物都做到咁好嘅餐廳
所以話開心🥳⋯⋯真係好簡單
———————