2023-04-12
之前睇過一篇報道話西營盤站附近有間無餐單omakase🤔主打鐵板燒同埋和食🍱無餐單嘅神秘感吸引到我地🐹🦭book左復活節假期享用哩個非凡嘅用餐體驗☺️Omakase注重嘅係廚師同客人之間嘅交流😊鋪頭唔算好大 所以老闆兼廚師照顧到每位客人嘅需要❤️而且佢仲好健談💬有一種久別重逢老朋友嘅溫暖感覺🥰言談中得知舖頭已經開左業11年啦!歷史悠久廚師經驗老到👍🏻悉心為每位客人度身訂做餐單🗓老闆設立無餐單嘅原因係可以因應客人嘅口味、budget、同喜好去準備最適合客人嘅美食😋 所以去到只要同老闆講返大概想食幾錢budget💰、有咩想食🍡同口味🌶豐儉由人享受為自己而設嘅專屬Omakase👨🏻🍳當我哋傾到興致高昂🤣老闆都不忙將sake滿上🍶sake fruity有種柚子香味🍊容易入口好順喉 用黎襯托一陣嘅烤肉同海鮮啱晒😝🐏鐵板燒燒羊架大大塊羊架用菠菜墊底🔥火候控制恰到好處👍🏻切開見到粉嫰粉嫰嘅羊肉🐏咬落去都唔韌唔嚡口🌊肉汁多肉質嫰😌香而不羶!而且羊架啱啱好燒到脆邊又滲出淡淡鹽香🤤味道認真高質一流!而且羊架嘅油滲落墊底嘅菠菜🌿菠菜充滿羊油香氣🤤我未見過鐘意食肉嘅男朋友咁鐘意食菜🤣連擺盤伴碟嘅蕃茄仔新鮮清爽🍅
🐏鐵板燒燒羊架
大大塊羊架用菠菜墊底🔥火候控制恰到好處👍🏻切開見到粉嫰粉嫰嘅羊肉🐏咬落去都唔韌唔嚡口🌊肉汁多肉質嫰😌香而不羶!而且羊架啱啱好燒到脆邊又滲出淡淡鹽香🤤味道認真高質一流!而且羊架嘅油滲落墊底嘅菠菜🌿菠菜充滿羊油香氣🤤我未見過鐘意食肉嘅男朋友咁鐘意食菜🤣連擺盤伴碟嘅蕃茄仔新鮮清爽🍅跟油份豐富嘅羊架combo埋一齊冇得輸👍🏻
🦐鐵板燒燒大蝦
燒大蝦成隻手板咁大🖐🏻咬落去肉質超彈牙爽口😋蝦頭嘅膏香氣特別濃郁🦐而且蘸醬仲有泰式辣醬!🔥岩岩烤起熱辣辣蘸黎食特別有滋味🤤
🥣淮山杞子龍眼肉煲鮑魚花膠
哩個湯認真唔講得少👍🏻超級濃郁但係無味精!真材實料而家諗返都流口水🤤花膠好滑又糯 滿滿骨膠原😌鮑魚有嚼頭 超級厚身大隻勁足料!連龍眼都好甜好滋潤🐉飲完一啖接一啖😋鮮甜香濃真係超。級。好。味!
🐟鐵板燒吞拿魚鮫配菠菜🌱火箭菜🚀
第一次吞拿魚鮫🐟本身以為會多骨好少肉🦴但原來成個魚鮫都有超多肉🤤魚鮫位周邊肌肉較結實💪🏻魚肉肉質有彈性🫧油脂及膠質重!而且表皮燒到少少焦 食落脆卜卜😋焦香味道令到魚肉更香😌
🐂和牛壽喜燒
和牛不愧為和牛🫧油脂分佈極其漂亮🤤用砂鍋煲嚟煮受熱夠晒均勻👍🏻唔怕牛肉熟過龍😋牛肉食落肉味濃又有油香😌再配埋個超清甜嘅昆布湯底🥘真係冇得輸!食材全部都嚟自日本🥰豆腐好嫰滑 蔬菜又夠新鮮索晒湯汁☺️食菜都特別惹味!
💕馬卡龍 × 300ml燕窩🪹
自家製馬卡龍入面有朱古力餡🍫岩岩整起皮脆又夠晒香甜🍬配搭清清甜甜又大大瓶燕窩🪹做到balance感之餘🔄燕窩份量好足料✨羹羹𢳂出黎都係多到幾乎滿瀉🤤燕窩甜度係微糖☺️岩晒我哩啲想體重管理但又忍唔到口嘅人🤣如果想甜啲亦都可以叫老闆即場料理加返重甜味🍬咁貼心嘅服務真係重人情味先有🥰
食完哩一餐真係超級滿足💯同老闆有傾有講又有笑咁enjoy成餐dinner🥰食嘅除左豐富嘅食物之外😌仲有鋪頭情懷同店主一人廚房嘅故事🍃