2017-06-27
朋友話黃埔鳳城有得食海鮮五層塔,但我上星期才到過太子鳳城食飯,無見過任何蒸海鮮推介,於是心癢癢走去試老字號酒樓嘅五層塔我地兩個7點到達黃埔坊2樓鳳城酒家,店面簇新光亮,和老店相比是另一種風格。晚飯小菜坐正廳,食海鮮五層塔就坐一行卡位,我地叫咗一個五層塔。嘩嘩嘩! 五層塔頂層分別有: 龍蝦 / 元貝 / 肉蟹 / 龍躉 / 白貝,侍應首先係鍋底放米/排骨/瑤柱/白果來煲粥,跟住就放唔同嘅海鮮喺鐵架上蒸,侍應好熟悉每樣海鮮要蒸嘅時間,我地乖乖等食就好了。其間我留意到白貝係重郁緊,會伸脷出黎透氣,真係好新鮮呀龍蝦: 新鮮爽甜,落咗蒜茸去蒸就更惹味元貝: 有4隻,蒜茸粉絲蒸,可能切開左一半所以蒸嘅時間短好多,一 d 都唔韌,好軟淋多汁肉蟹: 新鮮有膏,肉結實龍躉: 好滑白貝: 鮮甜無砂最後食到差不多侍應就揭開鐵架,一鍋吸晒海鮮精華嘅海鮮粥誕生喇我地急不及待試味,粥底有d似稀飯但棉軟好多,每口都充滿濃郁海鮮味,連排骨都好淋我地食到飽飽之際侍應送上糖水作結,好滿足嘅一餐
龍蝦: 新鮮爽甜,落咗蒜茸去蒸就更惹味
肉蟹: 新鮮有膏,肉結實
龍躉: 好滑
白貝: 鮮甜無砂