2010-05-15 91 瀏覽
自從食量離奇急速下降之後,喜歡到較多小食或者細細碟既餐廳,所以食串燒會係一個唔錯既選擇。而呢到係我心水餐廳之一,天后也有分店,還是喜歡跑馬地呢邊多d。先黎沙律菜,有青瓜,紅蘿蔔,菜等等,雪個既關係,冰冰地,食落清新,亦隨意點了幾款串燒。先黎係汁燒白菌,汁雖然係上碟加上去,不過個白菌唔會燒到太乾,食落亦多汁。本菇燒到有少少燶,香口,有好香既牛油味。跟住既係燒雞翼同埋雞皮蝦卷,鹽燒雞翼,鹽灑得平均,唔洗自己再加鹽都好夠味,師傅好野。雞皮蝦卷,用雞皮卷住蝦,雞皮燒得乾,沒有肥,唔想剩食雞皮,呢個係另一個選擇。露荀豬肉卷同埋煙肉車尼茄,呢兩客都係d肉卷住d蔬菜既串燒,豬肉同煙肉都燒得好乾身,但係卷住既露荀同埋車尼茄依然多汁。內臟類今日要左雞肝同雞腎,雞肝夠粉,不錯。雞腎今日燒得乾了點,要嚼耐d,呢兩款伴酒真的一流。跟住再追加左幾款肉同埋鵝肝。燒牛舌平時很怕果d大而無當油身燒牛舌,呢到厚道大小good fit,食落很甘香爽口。白鱔,今日唔要鰻魚要白鱔,皮好脆,外面乾身,裡面肉冇燒到乾哂,食落肥美好味。栗米仔係唔要原條燒既另一個選擇,也不錯。食串燒銀杏是必叫的,食落帶小小苦,很軟身,係我其中一款m

內臟類今日要左雞肝雞腎,雞肝夠粉,不錯。雞腎今日燒得乾了點,要嚼耐d,呢兩款伴酒真的一流。跟住再追加左幾款肉同埋鵝肝。

燒牛舌平時很怕果d大而無當油身燒牛舌,呢到厚道大小good fit,食落很甘香爽口。白鱔,今日唔要鰻魚要白鱔,皮好脆,外面乾身,裡面肉冇燒到乾哂,食落肥美好味。栗米仔係唔要原條燒既另一個選擇,也不錯。食串燒銀杏是必叫的,食落帶小小苦,很軟身,係我其中一款must order item。

燒鴨舌惹味非常,雞頸肉,燒得乾身,雞頸肉甘香,出色。好耐冇食過呢到既鵝肝,要左客,面燒得少少脆,食落非常甘香,值得一試。

食串燒,啤酒少不了,有兩款,麒麟啤買二送一,飲勝。不太記得係邊聽過,日本人食串燒係放工相聚,一幾串加杯啤酒啤一啤,香港人食串燒食到好似求簽禁,文化唔同,串燒當飯食,又好何呢?

上︰汁燒白菌; 下︰燒本菇
上︰燒雞翼; 下︰雞皮蝦卷