2019-05-11 40 瀏覽
約了朋友食飯, 來到位於尖沙咀金巴利街一間叫黑木的日本食肆, 這間並不是食魚生壽司之類食物的日本餐廳, 它主打是食燒物及日本酒, 餐廳的座位不多, 但星期一的日子都幾乎滿座, 眼見個個食客都食到津津有味, 我們座定定後便order了一些食物, 首先上來的是芝士年糕, 這芝士年糕的外型同我們在放題食到的是一模一樣, 我同朋友講這芝士年糕沒有什麼特別嘛,朋友笑笑講,你食下先. 於是我夾起這芝士年糕, 夾上手的同時感覺這年糕好軟熟, 咬一啖, 外層是脆脆的,仲有淡淡的米香, 個香味似啱啱烤出來的米餅, 之後就是超軟林的糯米年糕, 又軟又糯又有咬口, 最中間的芝士緩緩的像要從中間流出來但又絕對流不下來, 固體的芝士又軟又香, 食了這年糕第一啖, 頓時令我對這年糕改觀, 同朋友講, 這年糕確是好食, 放題食的年糕同這年糕無得比, 第一樣食物已經吸引了我個胃口, 非常期待之後的食物. 之後燒聖子, 牛舌及燒銀雪魚都陸陸續續來到, 牛舌好好食呀! 厚厚的牛舌非常爽口, 在口腔中咀嚼是越嚼越香, 勁好味! 銀雪魚又嫩又滑, 個銀雪魚的皮非常香脆, 一D都唔腥. 燒聖子是我第一次食, 一條條長長的聖子肉
 之後燒聖子, 牛舌及燒銀雪魚都陸陸續續來到, 牛舌好好食呀! 厚厚的牛舌非常爽口, 在口腔中咀嚼是越嚼越香, 勁好味! 銀雪魚又嫩又滑, 個銀雪魚的皮非常香脆, 一D都唔腥. 燒聖子是我第一次食, 一條條長長的聖子肉穿在竹條上, 又鮮又甜, 哇! 燒聖子原來咁好食.仲有雞肉棒, 燒熟了的雞肉棒放在流心蛋裡, 我在食之前將雞肉棒完全浸在流心蛋裡滾兩圈,讓雞肉棒沾滿蛋汁然後送入口, 入口先是滑,之後食到雞肉的香, 好食到無得頂! 再之後的安格斯牛扒, 白鱔及廣島蠔都令我們欣喜, 安格斯牛扒外層全熟, 中間的肉仲係粉紅色, 再配上他們的醬料, 牛扒既有牛肉香, 肉質又相當的嫩, 食完都齒頰留香, 正! 仲有超好食的沖繩豚手,又香又林的豬手外皮燒到少少脆, 但放入口這豬手的肉同骨好快分離, 豬肉在口腔中慢慢溶化, 這是我食過的最好食的豬手! 仲有燒白鱔, 白鱔厚厚的皮燒到脆卜卜, 入口像是在食燒肉, 又香又脆, 而白鱔肉又厚又多汁而且入晒味, 真的超好味道!

我自問都食過唔少日式鐵板燒, 爐端燒的食肆, 食完這間之後, 我可以講, 這間是我食過的最好味的食肆, 食材新鮮而且食到食物的原汁原味, 仲非常非常好食添,下次一定會再食!