2023-10-19 333 瀏覽
日式omakase就聽得到,串燒omakase就未試過,今次黎到太子呢間專食串燒嘅餐廳試下。老闆已經入行廿年,由處理雞肉、調味至燒都相當講究,有品質保證。一入門口已經好有日本居酒屋🏮嘅feel,座位好闊落,裝修格局係日式簡約設計,有長枱之餘,仲有吧枱位置,可以睇到廚師逐串逐串咁燒,又多一個視覺享受。我地叫左2個不同嘅set,分別係:魂Omakase $598/位前菜、廚師沙律、燒鳥十二串串燒燒飯團雞濃湯茶漬及手作雪糕。(十二串當中包括六串燒鳥、兩串稀有部位、四串野菜)定番一人前$598/位前菜、廚師沙律、南非鮑魚、海虎蝦、十串定番串燒、雞濃湯稱庭鳥冬及手作雪糕。(七串當中包括白鱔、鹽蔥牛舌厚燒、手羽先、鹽蔥西班牙豚五花、月見雞肉軟骨棒、青意瓜、角瓜)因為實在太多串,👱🏼‍♀️就講下最令我深刻的🔸肝醬燒慢煮南非鮑魚,醬汁好香濃,都仍能食到鮑魚嘅鮮甜味道。🔸野菜味噌醬燒海虎蝦🦐虎蝦好大隻,師傅好貼心咁切成3段,味噌醬好濃郁,肉質嫩滑又彈牙。🔸雞心管,其實係取雞心上方嘅動脈血管製成,燒烤過後酥脆香口,而且非常爽彈🤤🔸鹽蔥西班牙豚五花🐗調味啱啱好,加左洋蔥平衡返個肥膩感,無得彈。🔸鹽蔥牛舌厚燒,

我地叫左2個不同嘅set,分別係:
魂Omakase $598/位
前菜、廚師沙律、燒鳥十二串串燒燒飯團雞濃湯茶漬及手作雪糕。
(十二串當中包括六串燒鳥、兩串稀有部位、四串野菜)
定番一人前$598/位
(七串當中包括白鱔、鹽蔥牛舌厚

因為實在太多串,👱🏼‍♀️就講下最令我深刻的
🔸鹽蔥牛舌厚燒,燒得啱啱好,一啲都唔韌,好食😋
🔸角瓜,味道好清甜,燒完都仲好juicy,食左咁多肉,食返呢個好fresh
🔸雞皮黑松露墨魚滑,估唔到呢個配搭會咁驚喜,個雞皮好脆,黑松露墨魚滑好鮮甜爽口,又充滿香氣
🔸月見雞肉軟骨棒🍗雞肉同軟骨嘅比例好剛好,質感軟腍之餘帶點爽脆,重點係隻日本好香濃,配埋就💯分
🔸燒飯團雞濃湯茶漬,雞湯非常濃郁,飯團🍙 外層燒得焦香,仲有啲紫菜芝麻三文魚肉,浸落去變湯飯,好好食
🔸自家製雪糕,我地要左炭燒咖啡☕️同抹茶味🍵真係無得頂!好香濃,伴隨着奶香同剛好嘅甜味,必叫!

總的來說,餐廳環境好有日式居酒屋🏮氣氛,食物質素都好有保證,而且師傅會因應你食嘅速度,一度度串燒咁上,非常貼心,值得去體驗一下☺️

#foodie_couple_hk_sm816